May 21st, 2009

Challah

challah-2I am fear, that I am infected with the “baking braided Bread Fever”. After baking Eggbread two weeks ago, I had to try the next braided bread from “Advanced Bread and Pastry”. The Challah is a traditional jewish holiday bread, and my recipe is, as I learned now, not correct, because ist contains dairy products. But nevertheless it is a delicious bread.

The recipe is similar to the recipe for eggbread, yielding a bread with a nice pillowlike crumb.

This time I do a six-strand after this instructions.

Challah

Pâte fermente:

  • 210 g flour (Typ 550)
  • 145 g water
  • 1g fresh yeast
  • 4g salt

Hauptteig:

  • 360 g flour (Typ 550)
  • 160 g milk
  • 5 g fresh yeast
  • 10 g salt
  • der whole pâte fermente
  • 100 g egg
  • 85 g sugar
  • 110g Butter

Topping

  • 1 egg, lightly beaten
  • pearl sugar

Mix all ingredients for the Pâte fermente and proof it for 1 hour at room temperature. Then put the dough into the fridge for 12 hours.

Dissolve the yeast in milk, then knead in the kitchen machine with eggs, salt, flour and Pâte fermente for 5 min at slow speed.

The knead 7 min at middle speed. Because the sugar inhibits the gluten development, the sugar is added just now. Add always a tablespoon at once and knead in between always for 1 min. At last add the butter all at onc and knead untill the butter is completly incooperated.

Proof for one hour.

Divide the dough into six strands and braid it.Proof for 1 hours.

After proofing brush again with egg and sprinkle with pearl sugar. Bake at 175°C for about 40 min with steam.

 

 

challah-3Wer viele schöne Brote sehen möchte, sollte Susans wöchentliches Yeastspotting besuchen.

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8 thoughts on Challah

  1. elra May 23rd, 2009

    THis is such a beautiful Challah Stefanie, I think making it into 6-braid instead of 3 is more challenging, but the result is always prettier.

    Reply
  2. Juebe July 19th, 2009

    Warum sollte Ihr Rezept nicht ganz korrekt sein? Lassen Sie sich nichts einreden. Es gibt milchige und parvene Challe-Rezepte – und Ihres fällt in die Kategorie “milchig”. Und da Sie den jüdischen Speisegeboten nicht verpflichtet sind, kann es Ihnen eh egal sein.
    Weiterhin viel Spaß beim Backen.

    Reply
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  6. Dorothee March 26th, 2015

    Das Rezept ist super, ich habe es schon einige Male nachgebacken!
    Wie koennte man das Rezept nur mit Trockenhefe abaendern? Seit meinem Umzug komme ich nur extrem schwer an Frischhefe ran.

    Reply
    1. Stefanie March 26th, 2015

      @Dorothee: Bei der Umrechnung Frischhefe auf Trockenhefe muss man das Gewicht durch 2,5 teilen. Beim Vorteig wären das dann 0,4g Trockenhefe und 2g Trockenhefe im Teig. Wenn du viel mit Trockenhefe backst, würde sich die Anschaffung einer Feinwaage vielleicht lohnen, denn die normalen Küchenwaagen sind mit so kleinen Mengen überfordert.

      Reply

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