September 20th, 2010

Rheinischer Apfelkuchen – Riemchenkuchen

Rheinischer Apfelkuchen (2)

This year is a good year for apples. The old apple tree in my parents garden nearly collapses under the weight of the fruits. So we started this Saturday to harvest. We stopped after we harvest everything we could reach with our hands or with the fruit picker. This yielded about 50 kg of fruits and there are still lots of apples on the higher branches (I would guess that there is still 100kg fruits on the tree).

We take about 12 Kilograms apples home and preserve them today in weck glasses, made chutney and apple sauce. Some of the apple sauce were used as filling in one of my favorite cakes: Rheinischer Apfelkuchen, often called Riemchenkuchen, too. The word Riemchen means little lace and refers to the lattice on top of the cake which is formed by dough stripes. It is a local speciality typical for cologne.

And what will we do with the remaining apples? Because the apple is perfect for cooking but can not be stored for more then some weeks, we will bring them to a local cider mill, where we are paid with apple juice for our apples.

Rheinischer Apfelkuchen – RiemchenkuchenRheinischer Apfelkuchen (3)

Dough:

  • 300g flour Typ 550
  • 75g Milk
  • 100g cream
  • 50g Sourcream
  • 1 Eg
  • 40g Sugar
  • 5g Salt
  • 5g fresh yeast

Filling:

  • 500g apple sauce

Topping:

  • Pearlsugar

Knead all ingredients for the dough for 5 min at slow speed then 3 min at middle speed.

Ferment for 1.5 hours.

Roll 2/3 of the dough into a thin plate and line a greases tart form with a diameter with 26 cm.  Fill with apple sauce. Roll the remaining dough and cut into stripes of 1 cm width and about 26 cm length.  Use this stripes to form a lattice over the apple sauce.

Proof for one hour.

Glaze the dough with some water and top with pearl sugar.

Bake at 175°C for about 30 min.

Because this cake is baked with yeast, I send it to Susans weekly Yeastspotting.

Print Friendly

13 thoughts on Rheinischer Apfelkuchen – Riemchenkuchen

  1. bolliskitchen September 20th, 2010

    den liebe ich, aber irgendwie fehlte das rezept bisland. Die saure Sahn e kann man ja sicherlich durch crème fraîche ersetzen, gibtg’s hier nämlich nicht.

    Reply
    1. Stefanie September 20th, 2010

      @Toni: Das Chutney habe ich so gemacht: 300g rote Zwiebeln in etwas Öl anschwitzen, bis sie weich sind, 2 gehackte Knoblauchzehen dazu und kurz mit braten. 1 kg Äpfel schälen und würfeln, zu den Zwiebeln geben, mit 250g Essig, 250g Zucker, 3 zerstoßener Pimentkörner und 2 getrockneten Chilischoten köcheln, bis die Apfel weich sind. Mit Salz abschmecken und noch heiß in Twist-off-Gläser füllen.
      @bolli: Die Saure Sahne im Teig war Teil meiner Resteverwertung. :-) Crème fraîche ist bestimmt ein guter Ersatz, ansonsten kann man bestimmt auch 25g süße Sahne verwenden.

      Reply
  2. Toni September 20th, 2010

    Riemchenkuchen ist ja ein netter Ausdruck und so passend. Kannte ich noch nicht, hatte aber sofort ein Bild im Kopf.

    Wie machst Du das Apfel-Chutney?

    Reply
  3. Stefanie September 21st, 2010

    @Toni: Gern geschehen.
    @ Katrin: Bei Mama und Papa stehen noch ca 35 kg Äpfel in der Garage, damit könntest du ganz viel Apfelmus kochen fürs Kuchen backen ;-)

    Reply
  4. Elle September 25th, 2010

    Love this kuchen! I have apples that make great applesauce but don’t store well and this would be the perfect dessert to make with them.

    Reply
  5. Katrin September 28th, 2010

    Stimmt denn die Mehlangabe?. Mein Teig war ganz weich. Den konnte ich nicht formen. Oder lag es an mir? Hab den Teig dann komplett für den Boden nehmen müssen und alternativ Apfelscheiben draufgelegt und noch Streusel oben drüber gebröselt. Schmeckte auch, aber war ja nicht Sinn der Sache :-(

    PS: Hab schon Äpfelchen von Mama abgestaubt :-) Ihr wart ja echt fleißig.

    Reply
    1. Stefanie September 28th, 2010

      @Katrin: Der Teig ist schon ziemlich weich. Dadurch wird der Boden halt schön locker. Ich habe die Streifen auf dem Kuchen auch nicht wie “Würstchen” gerollt sondern habe den Teig als Platte auswellt und dann in Streifen geschnitten. Mit etwas Mehl bestäubt ging das ganz gut.
      Ansonsten nimm das nächste Mal einfach 20g weniger Milch, dann sollte sich der Teig leichter handhaben lassen.
      Hoffentlich wird das Wetter noch besser, damit wir am Wochenende die restlichen Äpfel vom Baum holen können.
      Bei Weber bekommt man übrigens für 10 kg Äpfel etwa 1 Flasche Saft.

      Reply
  6. Pingback: Hefe und mehr » Blog Archive » Ammerländer Apfelkuchen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>