February 19th, 2011

Sweet Curd Braid

Quarkzopf I like Braids – the one made of dough, my hair is to short for braiding Smiley – and you can see this in my blog, too. I bake already a six strand braid, the fluffy Egg-Bread, Challahs  with and without Lactose or flavoured with orange liquor , and  a zopf filled with nuts.

A slice of fluffy soft Zopf with some homemade marmelade and a big cup of café au lait – is there a better way to start a sunday morning?

For some days there was an idea floating through my brain of a braided bread made with curd. And last weekend I finally put this idea into practice and baked a two stranded braid. Like in most of my Braid-Recipes I used a Pâte Fermentée, because this adds aroma and structure to the bread. And the curd adds a slightly sure taste and makes the crumb niecly soft.

Curd-Braid

Pâte fermentée

  • 160 g flour (Type 550)
  • 90 g water
  • 1g fresh yeast
  • 2 g Salt

Dough

  • whole Pâte fermentée
  • 500g  flour (Type 550)
  • 125g curd
  • 200 g Water
  • 1 big egg  (65g)
  • 75g sugar
  • 50g Butter
  • 10g fresh yeast
  • 5g Salt

Glazing

  • 1 Egg, ligthly beaten

Mix all ingredients for the Pâte fermente and ferment for 1 hour at room temperature. Then put the dough into the fridge for 12 hours.

Dissolve the yeast in water, then knead in the kitchen machine with curd, eggs, salt, flour and Pâte fermente for 5 min at slow speed.

Now knead 7 min at middle speed. Because the sugar inhibits the gluten development, the sugar is added just now. Add always a tablespoon at once and knead in between always for 1 min. At last add the butter all at onc and knead untill the butter is completly incooperated.

Ferment for one hour.

Divide the dough into 2 pieces, roll them into strands and braid it. Brush lightly with beated egg and proof for 1,5 hours.

After proofing brush again with egg. Bake at 175°C for about 40 min with steam.

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15 thoughts on Sweet Curd Braid

  1. zorra February 19th, 2011

    Schade, dass ich gerade gefrühstückt habe, sonst hätte ich glatt eine Scheibe von deinem Zopf probiert. So muss er halt bis morgen warten. ;-)

    Reply
    1. Stefanie February 19th, 2011

      @Zorra: Mönsch, bist du schnell. Kaum ist der Post online, schon hast du ihn gelesen :-). Der Zopf eignet sich ganz hervorragend fürs Sonntagsfrühstück ;-)

      Reply
  2. Jörn March 22nd, 2011

    Hallo Stefanie,
    bin völlig begeistert von dem Quark-Hefezopf! Habe ihn in der letzten Woche 6x gebacken und könnte mich “reinsetzen”!
    Im Teig habe ich Milch anstelle Wasser und anstelle 1 Ei (L) 1 Ei (M) und einen Eidotter (M) benutzt.
    Danke für das tolle Rezept!

    Reply
  3. Elke March 26th, 2011

    Hallo , ich bin durch Zufall hier gelandet und würde mir aus Deinen Ideen am liebstn ein bAckbuch gestalten , so sehr gefallen mir Deine Anregungen. Super gut beschrieben und phantastische Fotos , ich komm immer wieder grne vorbei. Danke Dir , und weiter so , Elke

    Reply
  4. Pingback: Hefe und mehr » Blog Archive » Sonntagsstuten

  5. daniela January 9th, 2012

    Der Striezel hat wunderbar geschmeckt! Auch wenn ich Dodel natürlich Butter & Zucker gleich zu Beginn mit in die Schüssel geschmissen hab. Wer lesen kann ist klar im Vorteil. :)

    Reply
  6. Meike March 1st, 2012

    Kann man den geflochtenen Zopf auch über Nacht im Kühlschrank aufbewahren und erst am Morgen frisch backen?

    Reply
  7. Pingback: Hefe und mehr » Blog Archive » Schweizer Butterzopf

  8. Annette September 1st, 2013

    Hallo Stefanie,
    ich muss mal loswerden, dass ich schon viiiele Zopfrezepte ausprobiert habe um meiner Mutter (der unangefochtene Hefezopfkönigin) Konkurrenz zu machen!!! Mit diesem hab ich endlich von ihr ein wohlwollendes ;-) Nicken erhalten :-))). DANKE!!!
    Grüße Annette

    Reply
  9. Alex February 22nd, 2014

    Wird der Teig nachdem er 1 Stunde gegangen ist und die Stränge gerollt werden sollen noch einmal durchgeknetet oder sollen die Stränge so ‘luftig’ wie möglich bleiben?

    Viele Grüße
    Alex

    Reply

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