May 29th, 2011

Soft Curd buns

Quarkweckchen

The Theme of this month’ bread baking day is “Bread with Curd”. You can find bread and Pastry made with curd very often on our table and I bake already two recipes for BBD with curd.

Because I like sweet buns ( they are called “Weckchen” in cologne”) very much I decided to bake some “Quark-Weckchen” (Curd buns) for bread baking day.

Curd makes bread moist and adds a subtle tartness to the dough. To prevent a to sour dough I decided to use a poolish as preferment. I kneaded the dough very long to make the crumb fluffy and regular and because of butter and egg the crust stays soft.

I do not use so much sugar for this buns, so if you like a more sweet bun like Pani di cena you should increase the amount of sugar.

The buns are everything that I love for a quiet breakfast: Soft, slightly sweet and slightly sour. Prefect for sunday mornings!

Soft curd buns

yields about 18 buns

Poolish

  • 160g water
  • 160g flour Type 550
  • 1g fresh yeast

 

Teig

  • Poolish
  • 110g Egg (2 big eggs)
  • 540g flour Type 550
  • 500g curd
  • 10g fresh yeast
  • 125g Butter
  • 100g sugar

Glazing

  • 1 egg, lightly beaten

Mix water, flour and yeast for the poolish and ferment it overnight (12 to 16 hours) at room temperature

Now add yeast, salt, egg, curd and flour to the preferment and knead on slow speed for 8 min.  The dough has a very firm consistence. Now add the sugar in small portions and knead until the sugar is completely incooperated before adding the next one. After all sugar is added to the dough, add the butter all in once and knead until a soft, silky dough is formed.

Let rise for 1.5 hours then chill the dough in the fridge for about 2 hours. Forming the buns will be easier if the dough is chilled.

Dived the dough in 85g and form into balls. Place on two paper lined baking  trays and proof for 1.5 hour.

Glaze with egg white and cut cross wise.

Bake at 200°C for 15 – 20 min.

Das ist mein Beitrag für Susans wöchentliches Yeastspotting. Einen Besuch auf ihrer Seite kann ich sehr empfehlen, es gibt dort so viele schöne Brote zu bestaunen.

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7 thoughts on Soft Curd buns

  1. zorra June 4th, 2011

    Die sehen zum Reinbeissen aus! Die werden bald nachgebacken und deine anderen Quarkbrote muss ich mir auch gleich anschauen gehen. Danke fürs Mitmachen!

    Reply
  2. Connie June 5th, 2011

    These rolls look delicious. We have no quarck near our home here in Thailand, can I replace the quarck for home made soft cheese? The soft cheese is made from home made yogurt, so it’s a bit sour.

    Reply
    1. Stefanie June 5th, 2011

      @Connie:Soft cheese made from yogurt should be a good replacement. Maybe you have to adjust the amount of liquid depending how soft your cheese is.
      @all: Thank you :-)

      Reply
  3. uschi August 17th, 2012

    mmmmh, die sehen ja zum Reinbeißen aus – die sind direkt auf meiner Nachbackliste gelandet. Wie soll ich den Teig am besten kneten – habe leider nur ein Handrührgerät – aber damit bekommt man auch eine ganze Menge hin.
    gglg uschi

    Reply
    1. Stefanie August 17th, 2012

      @Uschi: Auch mit dem Handrührgerät würde ich mich an den Zeiten im Rezept orientieren. Leider habe ich nicht soviel Erfahrung mit Handrührgeräten, da ich entweder von Hand knete oder die Küchenmaschine benuze. Mein Handrührgerät hebe ich nur aus sentimentalen Gründen auf, denn es stammt noch von meiner Oma. Und das es inzwischen sehr altersschwach ist, benutze ich es nicht mehr, damit es nicht kaputt geht – was zugegebener Maßen ein bisschen verrückt ist ;-)

      Reply
      1. uschi August 18th, 2012

        Ich finde das gar nicht so verrückt – sondern sehr schön, daß man in der heutigen Zeit der Wegwerfgesellschaft auch noch an alten Dingen seine Freude hat – ich habe nämlich auch noch von meiner Oma einen uralten Toaster, also den, den man vorne und hinten jeweils runterklappen muß und eine Scheibe Toast dazwischenlegt – einfach originell – aber ich benutze ihn nicht und habe ihn auch einfach nur aus sentimentalen Gründen. glg uschi

        Reply

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