March 31st, 2012

Seed bread with Amaranth and Polenta

Saatenbrot mit Polenta und Amaranth

It’s time for another bread recipe after I posted so much sweet stuff in the last week. This Seed-Bread contains besides roasted poppy seeds, sesame and flaxseeds also amaranth seeds and polenta, which gave a nice aromatic taste to the bread. Amaranth is a good source for essential amino acids which are missing in wheat and corn and contains a lot of iron, magnesium, phosphorus, copper, and manganese. Its a very healthy “pseudo grain” and I try to involve it more often in our cooking.

The dough is prepared similar to the recipe of the sourdough bread with roasted oats. The gluten network is developed with folding the dough. No need for a food processor for preparing this bread.

The hot soaker I prepared with the polenta and the seeds adds moisture to the crumb and the bread stays fresh really long. But if you do not need two loaves of 1.2 kg each, it would be a good idea to half the recipe.

Seed bread with Amaranth and Polenta

yields 2 Breads of about 1,2 kg

Sauerteig

  • 200g flour Type 550
  • 140g Water
  • 50g Sourdough Starter

Soaker

  • 100g Flax seeds
  • 50g Sesame
  • 50g poppy seeds
  • 100g Amaranth
  • 100g Polenta
  • 500g Water

Dough

  • Sourdough
  • 900g flour Type 550
  • 100g wheat, freshly milled
  • 650g Water
  • 10g fresh yeast
  • 25g Salt
  • Soaker

Mix water, flour and starter for the sourdough and ferment it overnight (12 to 16 hours).

For the soaker roast flaxseeds, sesame and poppy seeds until golden. Mix with amaranth and polenta and add the boiling water. Soak overnight.

The next morning: Mix all ingredients for the dough, let it rest for 30 min, then fold it from the outside of bowl into the middle for three or four times. Let rest for 30 min again, then fold the dough and repeat the resting and folding steps one time more. Ferment the dough for 1 hours.

Shape the dough into two oval loaves and proof for 1 hour.

Slash the loaves directly before baking.

Bake for 45 min at 250°C with steam on a hot stone.

I sent this entry to Yeastspotting, Susans weekly showcase of yeast baked good.

6 Responses t_on Seed bread with Amaranth and Polenta

  1. Gerlinde Habrat August 21st, 2016

    Hallo Stefanie,
    vor einiger Zeit hattest du noch ein Rezept für ein Hanf-Saatenbrot gelistet, das ich jetzt leider nicht mehr finde. Hat das einen besonderen Grund?

    Reply
    1. Stefanie August 21st, 2016

      @Gerlinde: Erst musste ich deinen Kommentar aus dem Spam retten und dann auch noch ein Rezept suchen 😮 Aus mir nicht ersichtlichen Gründen war die deutsche Rezeptseite vom Hanfbrot verschwunden, nur die englische Variante war noch da. Ich habe jetzt das Rezept wieder hergestellt. DU findest es hier.

      Reply
        1. Stefanie August 28th, 2016

          @Gerlinde: Du musst dich doch nicht entschuldigen, wenn mein Server die deutschen Posts frisst. Waren zum Glück aber nur zwei – ein komisches Phänomen… Ich freue mich, dass dir das Brot schmeckt 🙂

          Reply
    1. Stefanie June 13th, 2016

      @Stefanie: Am einfachsten ist es, ein Geschirrtuch (am Besten aus Leinen) gut mit Mehl zu bestäuben und in eine Schüssel oder Sieb in der entsprechenden Größe zu legen. Hier im Anfängerkurs gibt es ein Bild, wie das dann aussieht.

      Reply

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