April 29th, 2012

Fleischkäse

FleischkäseI eat vegetarian and my boyfriend like vegetarian food, too, so we seldom buy meat for him. But sometimes he like to find some meat on his plate. A favourite of him is Fleischkäse (also called Leberkäse) but he seldom buy it.

But when we saw the recipe “Fleischkäse für Jedermann”  at chefkoch.de we decided to try it for dinner (I got some homemade smoked tofu burgers). We tweaked the spices in the recipe a little bit, but over all we sticked to the recipe.

It is an easy recipe, the ground meat has to be kneaded with the kitchen machine until it gets smeary, then its placed in a baking pan and baked for an hour.

The boyfriend like the Fleischkäse very much and we have now a lot of slices in the freezer, so he can eat fried Fleischkäse when ever he liked

Fleischkäse

  • 600g ground meat (pork)Fleischkäse (2)
  • 150g ground meat (cattle)
  • 150g sparkling water
  • 20 g (Sea-)Salt
  • 3 g Pfepper
  • 2 g Macis
  • 4g yellow mustard seed
  • 0,5 g cardamom
  • 2g sweet Paprika powder
  • 3g Majoram
  • 30 g starch
  • 20 g Onion
  • 3 g Baking powder(has to contain Phosphate!)

Ground the spices with the salt finely. Add all ingredients to the mixing bowl of a kitchen machine white kneading hooks and knead for 5min until smeary. Fill in a Paper lined baking pan and distribued evenly with wet hands to get a even sureface. Make diamond shaped  imprints on the sureface using a dough scrapper. Bake 60 min at 100°C then increase temperature to 180°C and bake another 15 min until golden.

7 Responses t_on Fleischkäse

  1. Tom August 7th, 2012

    Hi, habe gerade Deinen Blog gefunden. Ich lebe in China und auf meiner Suche wie man LKW (Leberkäse Wecken) macht habe ich das Rezept habe ich auch gefunden aber ich habe das von Hobbyko gemacht und mit Paprika verfeinert. Das dürfte Deinen BF sicher auch sehr schmecken, ich fand’s super. Am besten wird’s wenn Du statt Mineralwasser gecrushtes Eis nimmst. Das Rezept mit Bild habe ich auf meine Blog eingestellt (einfach dem Link Webseite folgen).
    Ich bin auch gerade dabei meinen ersten Roggen Sauerteig zu machen (er blubbert schon wie wahnsinnig) und werde mir sicherlich erlauben das eine oder andere Rezept von Deinem Blog nachzubacken wenn’s recht ist? Die Rezepte sehen schon teilweise sehr lecker aus… habe Deine Webseite auch schon in meinem Blogroll aufgenommen

    Reply
  2. Sarah May 15th, 2012

    Hey, hab mir gerade das “original” Rezept bei Chefkoch durchgelesen. Da kommt noch Minerallwasser dazu. Hast du das in deinem Rezept vergessen oder keine Flüssigkeit dazu gegeben?
    Viele Grüße,
    Sarah

    Reply
    1. Stefanie May 15th, 2012

      @Sarah: Ups, das Wasser ist tatsächlich verloren gegangen! Ich habe das jetzt berichtigt, vielen Dank!

      Reply
  3. Ameise May 6th, 2012

    Wow, das kommt mir wie gerufen. Ich habe erst kürzlich überlegt, nach einem Rezept für Fleischkäse zu suchen. Wird morgen nachgebacken! Danke.

    Reply
  4. Elisabeth May 4th, 2012

    Vielen Dank fuer das Rezept ! Lebe seit langer Zeit im Ausland wo es unmoeglich ist Braet zu bekommen…..schlimmm fuer eine gebuertige Schwaebin!!

    Reply
  5. petra May 1st, 2012

    Danke schoen! Lebe in den USA und habe bisher noch keinen Fleischkaese gefunden. Jetzt koennen die Fleischkaesbrotchen kommen!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *