December 16th, 2012

Spice Bread

Gewürzbrot

Before the christmas treats take over completly I post another healthy bread.

I baked this bread for our christmas party together with the little Santa Hats. In the winter time I like rustic breads, made with whole grain flour and seasoned with bread spices like fennel, caraway or coriander. Especially in a sourdough bread with some rye flour .

To keep things simple I decided to let the bread rise overnight in the fridge. So at the next morning I just had to preheat the baking stone, slash the bread (as a christmas tree) and bake it while I get ready for work.

And what a mouthwatering flavour filled the kitchen during baking! But I battled the urge to cut the bread directly – just for testing – and waited till our christmas party. But then I tested it and  was satisfied – it tasted as good as it smelled. The spices and sourdough were blend together to a harmonic taste and the crust was crunchy. Very delicious!


Spice Bread

Sourdough

  • 30g Sourdough
  • 100g flour Type 550
  • 150g whole rye flour
  • 250g Water

Dough

  • Sourdough
  • 100g whole rye flour
  • 200g Wheat, freshly milled
  • 500g flour Type 550
  • 470g Water
  • 7g caraway seeds
  • 7g fennel seeds
  • 7g coriander seeds
  • 1g Schabzingerklee (Trigonella caerulea ) (1 Tsp)
  • 5 g fresh yeast
  • 20g Salt

In the morning mix water, flour and starter for the sourdough and ferment for about 10 hours at 25°C.

In the evening knead all ingredients 5 min at the slowest speed and 8 min at higher speed until medium gluten development. Let rise for 1.5 hours

After fermenting form in two breads and place in  brotform seam side up. ´

Proof overnight in the fridge,

In the morning heat the baking stone at 250°C.

Prior to baking, slash the loaves, then place them in the oven. Turn the temperature back to 200°C and bake the bread for 45 min with steam.

I sent this entry to Yeastspotting, Susans weekly showcase of yeast baked good.

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6 thoughts on Spice Bread

  1. Hubert December 16th, 2012

    Klingt interessant. Handelt es sich beim Schabzigerklee um getrocknete Blätter oder um Samen? Ich hab bisher nur eine Variante mit Kümmel, Fenchel und Anis gemacht und muss diese Variante unbedingt probieren.

    Reply
      1. Hubert December 16th, 2012

        Vielen Dank! Darf ich noch eine allgemeine Frage an die Fachfrau stellen? Ich versteh nicht, warum meist ST + Hefe verwendet wird. Sind nicht Zuchthefen viel gefräßiger als die ST-Bewohner und somit eine übermächtige Futter-Kongurenz? Ich versuch meist, nur mit ST und langer Gehzeit zu arbeiten, aber ich versteh (fast) nix von Mikrobiologie. Danke!

        Reply
        1. Stefanie December 16th, 2012

          @Hubert: Mein Magen verträgt – warum auch immer – reine Sauerteigbrote gar nicht gut. Wenn ich etwas Hefe mit dazugebe, kann ich es hingegen bedenkenlos essen.

          Reply
  2. Reka December 21st, 2012

    Hallo Stefanie,

    ich habe mir vor ein paar Tagen ein Fenchen-Anisbrot, bei einem Bäcker vor Ort, gekauft. Für echte 99 Cent pro 100 g. Was für ein überzogener Preis! Auf den hatte ich vorher nicht geachtet. Also ran an den Teig und selber backen!
    So habe ich mich vorgestern an deinen, in meinem Kühlschrank ruhenden, Sauerteig erinnert. Liebevoll gefüttert und warmgehalten, ist er nun voll aktiv und wartet ungeduldig auf seine Verwendung.
    Am Wochenende kannst du das Ergebnis dann verkosten.

    Liebe Grüße Mama

    “Nicht hartes Brot ist hart – kein Brot (zu haben) ist hart.” Schweizer Sinnspruch

    Reply
    1. Stefanie December 21st, 2012

      @Mama: Der Sinnspruch trifft es wirklich gut :-) Und bei einem Kilopreis von 9,90 Euro kann man aber auch nur mit den Ohren schlackern! Ich freue mich schon auf das Brot und auf unser Weihnachtsessen :-D

      Reply

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