May 12th, 2013

Streuselkuchen

Streuselkuchen

Streuselkuchen is a simple cake.

But it is although an art to bake the perfect Streuselkuchen. The yeast dough should be not dry, but rise fluffy and light. The streusel has to be crisp but not hart. A favourite cake of mine which awakes great expectations in me. And often disappoints them.

But finally I found my perfect comination of dough and streusel. The dough recipe is a slightly modified variation of the swiss butter braid which contains a little bit more sugar. And for the streusel I decided to add a pinch of baking powder. An experiment with a very good result.

When I cut the cake into slices I could already see that the dough has risen to a soft and tender crumb with thick crisp streusel as contrast. A thin band of apricot jam conect both layers in a fruity way.

That is my perfect Streuselkuchen!


Streuselkuchen

Pâte Fermentée

  • 175g flour Type 550
  • 125g Water
  • 2g fresh yeast
  • 3g Salt

Dough

  • Pâte Fermentée
  • 275g Flour Type 550
  • 50g Speltflour Type 630
  • 175g milk
  • 3g Salt
  • 10g fresh yeast
  • 50g sugar
  • 100g Butter

Glazing

  • 3 Tbs Apricot  jam

Streusel

  • 400g flour type 550
  • 250g Butter
  • 200g sugar
  • 2g baking powder
  • a little bit water´, if needed

Mix all ingredients for the Pâte fermente and proof it for 1 hour at room temperature. Then put the dough into the fridge for 12 hours.

Knead all ingredients except the butter for 5 min at slow speed.

The knead 7 min at slow speed. At last add the butter all at onc and knead untill the butter is completly incooperated.

Proof for one hour.

Roll the dough to the size of the baking tray. Transfer the dough to the paper lined baking Tray, spread with apricot jam and top with Streusel.

Proof for about 1 hour.

Preheat the oven to 180°C.

Bake at 180°C for about 35 min with steam.

I sent this entry to Yeastspotting, Susans weekly showcase of yeast baked good.

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8 thoughts on Streuselkuchen

  1. Tanja May 12th, 2013

    Das ist ja lustig. Ich habe gestern Streuselkuchen nach 2 verschiedenen Rezepten gebacken (hab kein gutes Rezept und wollte ein wenig rumprobieren).

    Deins klingt sehr lecker. Vor allen Dingen mit der Aprikosenschicht kann ich mir das gut vorstellen. Muß ich mal demnächst ausprobieren.

    Danke, daß du deine Rezepte mit uns teilst.

    Liebe Grüße
    Tanja

    Reply
  2. Cheriechen May 13th, 2013

    Hallo, ich bin zufällig auf dein Streuselkuchenrezept gestoßen. Es klingt sehr interessant, für mich vor allem mit dem Vorteig und der Aprikosenschicht! Das werde ich demnächst ausprobieren.
    Mir sind irgendwann mal sehr leckere Streusel geglückt, da war noch ein Anteil Rohmarzipan in der Masse. Aber die Teige, die ich bisher kannte, waren immer zu hefelastig..
    Vielen Dank u liebe Grüße
    Cheriechen

    Reply
  3. Micha May 14th, 2013

    Streuseltalerchen zählen zu den Gebäcken, die mich in D manchmal schwach werden lassen. Sollte ich einfach mal selbst in F backen ;)

    …viele liebe Grüße

    Reply
  4. Rebecca October 1st, 2013

    Hallo Stefanie,
    tolle Idee als Teig ein Zopfrezept zu nehmen. Ich habe mich gefragt, ob der Teig sich auch für einen Zwetschgenkuchen eignen würde. Was denkst Du, würde das funktionieren?

    Reply
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