November 9th, 2013

Baumstriezel

Baumstriezel

Some recipes are so time consuming that they were only made for big events. The Baumstriezel is one of these recipes, something my Transylvanian ancestors would have bake for weddings and christenings. And maybe for a 5th Blog birthday as well?

A traditional Baumstriezel is baked over red hot coal wrapped around a  big piece of wood, rotating the cake until the sugar starts to caramelize. Even nowadays it is made rather seldom and so I’m always exited when I could get a piece.

So it seemed the perfect recipe to celebrate the fifth birthday of “Hefe und mehr”. But how to make such a cake without open fire in the kitchen (when setting the kitchen on fire was no opportunity)? I decided wrap the dough around a wooden rolling pin  and to use the overhead grilling function of my oven for baking. That means that I had to stay in front of my oven all the time during baking. Every minute I turned the rolling pin a little bit until the sugar caramelized at all sides.

It was quite time consuming but it worked out perfectly. And so I could enjoy some sweet Baumstriezel to honour my Blog Birthday (with ongoing Blogevent).


Baumstriezel

for 3  Striezel

Dough

  • 350g flour Type 550
  • 150g Milk
  • 55g Egg (1 big egg) 
  • 30g sugar
  • 5g Salt
  • 7g fresh yeast
  • 70g Butter

Topping

  • 40g Butter, molten
  • 60g Sugar

Dissolve yeast in milk and mix with egg, flour,sugar and salt and knead for 10 min with hand. Now add all of the butter and knead until well incooperated.

Let rise for  2 hour.

Divide the dough to 3 pieces and roll each piece to 0.5 cm Thickness.

Proof for 30 min

Turn the overhead grilling function in the oven on 250°C.

Cut the dough into a spiral, forming one long band with 1 cm width. Grease the rolling pin and wrap the dough around it. Brush with molden cover and turn in sugar to cover all the surface with sugar. Cover the handles of the rolling pin with some aluminium foil.

Place on a baking pan so it does not touch the rims. Place under the overhead grill and turn every minute until the sugar melts and starts to caramelize.

Take from the oven, let cool down a little bit so that the sugar will be firm and take it from the rolling pin.

 How to make a Baumstriezel

I sent this entry to Yeastspotting, Susans weekly showcase of yeast baked good.

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9 thoughts on Baumstriezel

  1. Naddi November 9th, 2013

    Wow….. Was für ein Einfallsreichtum, ich zieh den Hut & schnapp mir mal ein Stückchen ;-)

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    1. Stefanie November 9th, 2013

      @Naddi: Greif zu, solange noch was da ist, ich garantiere nämlich für nichts ;-) Und so neu ist die Idee ja scheinbar doch nicht :-D

      Reply
  2. Tina November 10th, 2013

    Tolles Rezept! Auf einem Fest stand ich einmal 2 1/2 Stunden für Baumstriezel an (wer hat es schon ahnen können, dass das so lange dauert…), aber seitdem bin ich ein großer Fan davon. Die ungarischen Zuckerbäcker an dem Stand hatten noch Kokosraspeln, Kakaopulver, Zimtzucker und Haselnüsse als Varianten zum Nachstreuen im Angebot, das war auch sehr fein. Kommt gleich auf meine Nachbackliste, wenn auch in die Kategorie für etwas aufwendigere Rezepte.

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  3. In Rios Küche November 12th, 2013

    Alles Gute zum Bloggeburtstag!
    Wahnsinn, ich kannte diese Leckerei nur aus Budapest und wusste gar nicht, dass man die (so leicht) selbst machen kann. Vielen lieben Dank für das Rezept – ich werde es am Wochenende gleich mal versuchen!!! :)
    LG, Maria

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  4. Reka Herberth November 13th, 2013

    Also, ich bin hin und weg! Wie bist du denn auf die Idee gekommen? Wir treffen uns am Sonntag und dann weihen wir meinen neuen Backofen damit ein! Ich besorge dann gleich 3 dicke Wellhölzer . Oh, mir läuft schon jetzt das Wasser im Mund zusammen. Also Lust und Zeit? Dann bis bald. Mama

    Reply
  5. Pingback: Jahresrückblick 2013 | Hefe und mehr

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