February 24th, 2017

Rustic Potato Rolls

rustikale Kartoffelbrötchen (2)Sometimes it is just time to use leftovers. Like last friday, when I looked around in the kitchen: there was some leftover fine rye meal from the blackbread, a small bowl with mashed potatoes and in the fridge I found a lonely egg yolk. And so I combined everything and kneaded a dough for the next day. As I prefer freshly baked rolls for breakfast, the dough rose overnight in the fridge.

When we get up on Saturday I went straight to the kitchen and formed the rolls. And while we get ourselves ready, cooked coffee and lay out the table, the rolls proofed and got baked. And when we then had breakfast with the flavourful fluffy rolls I thought once again: leftover recipes can be so great!

Rustic Potato Rolls

ergibt 9 Brötchen

  • rustikale Kartoffelbrötchen (1)250g mashed potatoes
  • 300g flour Type 550
  • 100g fine rye meal (or whole rye flour)
  • 140-160g Water (depends on the mashed potatoes)
  • 20g egg yolk
  • 30g Butter
  • 10g fresh yeast
  • 10g Salt

Knead all ingredients for the dough 10 min by hand.

Let the dough rise overnight in the fridge.

The next morning divide the dough into pieces of 85g each. Preshape to a ball and let it rest for 10 min.

Now lay a piece of dough in front of you and lay your hand on the dough. Start to circle your hand fast while bending the hand slowly, to create tension on the dough. At the end the roll should be nicely round and springy. On the bottom, a little hole will form.

Place the rolls on a well floured couche or tea towel on the bottom side (with the hole).

Proof for 60 min.

Prior to baking turn the rolls upside down (the side with the hole facing now upwards).

Place the rolls into the oven, reduce the temperature to 230°C and bake with steam for 10 min, then release the steam and bake for another 10 min with convection.

Print Friendly

9 thoughts on Rustic Potato Rolls

  1. Dagmar February 27th, 2017

    Sehen richtig gut aus, ganz großartig. Bei uns sind ja öfter mal Kartoffeln über, koche immer zuviel.
    Da kommt ein neues Brötchenrezept mit Kartoffel gerade richtig.

    Lieben Gruß
    Dagmar

    Reply
    1. Stefanie March 3rd, 2017

      @Dagmar: Bei uns bleiben viel zu selten Kartoffeln übrig 🙂 Manchmal koche ich sogar bewusst mehr, damit was für das Brot übrig bleibt, denn Kartoffelbrot geht bei uns immer!

      Reply
  2. Annette March 3rd, 2017

    Hallo Stefanie,

    ich habe dein Rezept ausprobiert und bin begeistert. Da ich noch die anderen Kartoffelbrötchen mit Lievito madre im Froster hatte, konnte ich den Geschmack der beiden Sorten vergleichen.
    Beide schmecken, die rustikale Variante ist mir aber lieber. Mit Butter und Honig einfach unwiderstehlich!

    Liebe Grüße
    Annette

    Reply
    1. Stefanie March 3rd, 2017

      @Annette: Ich finde sie auch klasse! Die Kombination aus einer kleine Menge Eigelb und Butter bewirken einfach Wunder in der Krume und das Feinschrot gibt dem Ganzen ein schönes herzhaftes Gegengewicht!

      Reply
  3. Kirsten Schmidt March 8th, 2017

    Hallo Stefanie! Hast du Salzkartoffeln oder (ungesalzene) Pellkartoffeln verwendet? Das macht ja evtl. einen Unterschied bei der Salzmenge im Teig, oder?
    Liebe Grüße Kirsten

    Reply
    1. Stefanie March 8th, 2017

      @Kirsten: Ich verwende je nachdem, was anfällt, beides. Die Salzmenge ist – zumindest bei meinen Kartoffeln, nicht so hoch, dass es einen geschmacklichen Unterschied aus macht.

      Reply
  4. Sonja March 16th, 2017

    Hallo Stefanie,
    dieses Rezept hat mich so angelacht, dass ich einige Kartoffeln zusätzlich in den Dämpfer gab. Das 550er Weizenmehl tauschte ich gegen Tipo 0 Violet aus. Das Ergebnis war sehr lecker! Diese Brötchen gibt es bestimmt bald wieder!
    Liebe Grüße Sonja

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *