January 31st, 2010

Spelt Oat Whole grain cookies

When I have to stay in lab until late in the evening, I need some carbohydrates somewhere at the late afternoon or early evening to refresh myself. One or two cookies are perfect for that, best with some coffee and a chat with my colleagues.

My favourite cookies are wholegrain, with a lot of oats inside. I love this nutty flavour of oat cookies. When I saw the recipe for digestive biscuits on Swirl & Scramble I knew I had to test it!

I made some minor changes due to my pantry: I used freshly ground spelt and oat, replace brown sugar with raw sugar and add some homemade vanilla sugar. I also add a pinch of salt as I always do when cooking something sweet.

The cookies turned out perfect. So good that I bake the double amount!

Spelt-Oat-Whole grain cookies

  • 200g oat, freshly ground
  • 200g spelt, freshly ground
  • 200g butter, soft
  • 100g raw sugar
  • 20g vanilla sugar (homemade)
  • 1 pinch salt
  • 4 tablespoons milk (maybe a little bit more)

Knead oat and spelt flour with sugar, salt and butter until a crumbly dough has formed. Now add milk until the dough is homogenous. Refrigerate for 15 min.

Spread to 4 mm thickness and cut out circles of 6 cm diameter.

Place on a paper lined baking tray and bake at 180°C for 15 min.

9 Responses t_on Spelt Oat Whole grain cookies

  1. Pingback: Dinkel-Mohn-Kekse | Hefe und mehr

  2. Dieter February 26th, 2010

    Super Plätzchen !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Leider sind Sie so schnell weg.

    Danke für das super Rezept

    Dieter

    Reply
  3. Johanna February 17th, 2010

    Ich habe unter diesen Teig noch Rosinen und gebrannte Mandeln gemischt.
    Die Mandeln habe ich geschält und mit etwas braunem Zucker in der Pfanne karamelisiert, anschließend grob gemahlen/gehackt.
    —> sehr sehr lecker!

    Reply
  4. Chaosqueen February 8th, 2010

    Ich liebe Haferkekse!
    Hafer alleine lässt sich ja so schlecht mahlen, ich mische ihn auch immer mit Dinkel oder Weizen und dann klappt es prima.

    Die Methode für ‘Faule’ Deiner Mutter ist mir ausgesprochen sympathisch! So werde ich es auch machen.

    Reply
  5. Reka Herberth February 6th, 2010

    Nachtrag: Weil ich faul und die Zeit knapp war habe ich eine Rolle mit ca. 5 cm Durchmesser gerollt. Nach etwa 1 Std. im Kühlschrank konnte ich sie sehr schön, mit einem scharfen Messer, in Scheiben schneiden. Auch Papa findet sie lecker.

    Mama

    Reply
  6. Reka Herberth February 5th, 2010

    Hallo ihr alle,
    die Schule ist zu –> Schneeferien! So habe ich Zeit die Kekse zu backen. Wenn wir Katrin besuchen werde ich sie zum verkosten mitnehmen. Bis bald
    Mama

    Reply
  7. Katrin January 31st, 2010

    Hallo liebes Schwesterchen.
    Deine Kekse hören sich echt gut an und dazu noch leicht zuzubereiten. Morgen muss ich ins Krankenhaus, aber wenn ich wieder zurück bin backe ich sie auf jeden Fall nach.
    Ich hab dich sehr lieb! Deine Katrin

    Reply

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