January 18th, 2010

Hemp Bread

HanfbrotHemp is normaly associated with drugs. But hemp fibres was always used for making ropes and tissue and it nutritious seed were eaten, too. The seeds are packed with essential fatty acids, all eight essential amino acids, vitamin E, vitamin B, potassium, calcium, magnesium and iron. And the hemp seeds you can buy at whole food stores are as good as THC free (This is written on my package, too). So its a healthy ingredients for a healty bread.

Because I am still cleaning up my pantry, I also add sesame and flax seeds and replace a part of the flour with breadcrumbs. I use to dry single slices of bread which are getting steal and later grind them into breadcrumbs. So adding Breadcrumb into a new bread is some kind of bread recycling! 😉

The bread is delicious: It has a slight nut taste and it is so crunchy because of the seeds. Hemp seeds stay crunchy even in bread. I prefer to eat it with some butter and fleur de sel, thats is enough to underline its taste!

Hemp Bread

yield two bread of abaout 1,1 kg each

Pâte fermentée

  • 250g flour Type 550
  • 175g water
  • 2g yeast
  • 5g salt

Dough

  • whole Pâte fermentée
  • 800g wheat, fresh ground
  • 200g bread crumbs (can be replaced with flour)
  • 800g water
  • 10g distaltic malt
  • 5g yeast
  • 20g salt

Seeds

  • 50g sesame
  • 50g flax seeds
  • 100g hemp seeds

Mix all ingredients for the Pâte fermente and proof it for 2 hour at room temperature. Then put the dough into the fridge for 12 hours.

The next morning: Toast the seeds, then set them aside to cool down . Mix all incredients for the dough  and knead it for about 3 min at low speed, then 6 min on high speed untill medium gluten development. Turn back to low speed and knead the seeds into the dough.

Ferment for 2,5 hours. Fold the dough three times during this time.

Form two breads and place them in brotforms.

Proof for 1 hour.

In the meantime heat the baking stone at 250°C.

Bake the breads for 45min with steam.

[tab:END]

Wie jede Woche sende ich diesen Beitrag zu Susans wöchentlichen Yeastspotting. Das ist ein wöchentlicher Schaukasten von allem, das mit Hefe gebacken werden kann und bringt mir immer viele Inspirationen.

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12 thoughts on Hemp Bread

  1. Mihl January 19th, 2010

    Ach toll, ich habe auch noch so viele ungeschälte Hanfsamen im Schrank, die ich mal aufbrauchen sollte. Vielen Dank für das Rezept.

    Reply
  2. Katrin January 20th, 2010

    Hi liebes Schwesterchen,
    wo kaufe ich denn Hanfsamen? Beim Dealer? Oder im Bioladen?

    Reply
    1. Stefanie January 20th, 2010

      @ Ulrike: Ohje, ich dachte, ich hätte alle Rechtschreibfehler erwischt. Aber die Rechtschreibung und ich hatten ja schon immer ein gespanntes Verhältnis.
      @ Schwesterherz: Die Samen bekommst du im Bioladen. 😀 Ich habe die ungeschälten gekauft, die sind so schön knusprig.

      Reply
  3. Chaosqueen January 20th, 2010

    Brot mit Hanfmehl und -saat habe ich auch schon gebacken. Das Hanfmehl mochten wir nicht so gerne, es knirschte zu sehr zwischen den Zähnen. 😉

    Ich bin ja ebenso beim Aufräumen meines Vorratsschrankes, da finden sich sicher auch noch einige interessante Zutaten.

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  4. Pingback: YeastSpotting January 22, 2010 | Wild Yeast

  5. Reka Herberth January 22nd, 2010

    Hallo Stefanie,
    wann bist du denn mal wieder in unserem Lieblingsbioladen um deiner Lieblingsmutter ein bischen von dieser Droge mitzubringen? Und wenn es so laut knirscht könnte man ihn dann nicht auch mahlen?
    Fleur de sel ist auch für mich zusammen mit guter Butter der perfekte Aufstrich für frisches Brot.
    Kuss Mama

    Reply
    1. Stefanie January 22nd, 2010

      @ Mama: Ich könnte der Lieblingsmutter auch einfach die andere Hälfte von meinem Paket abgeben. Oder ich mache in der Mittagspause einen kleinen Ausflug in den Lieblingsladen, wenn du ein ganzes Paket möchtest. Das mit dem Mahlen musst du mal testen, allerdings meinte Chaosqueen ja schon, das ihr das Hanfmehl nicht so gut gefallen hat.

      Reply
  6. Pingback: Hanfsaaten-Brot | Rekas Blog

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