August 19th, 2015

Blackberry Jam (without gelling sugar)

Brombeermarmelade (2)The sunny and hot days of the last week turns the first blackberries into dark and delicious treats. And so we went to pick berries early on Saturday morning . Natures plenty was very overwhelming and in little more then an hour we picked three kilogram. And because I read Christine Ferbers “Marmeladenbibel” we picked some red, unripe blackberries as well. The reason for this the fact that blackberries contain less pectin then red currants or blueberries. Adding some unripe fruits increase the pectin content because they contain much more pectin then ripe fruits. They add some acidity as well which support the gelling process as well.

The rest of the recipe is 100% me, as I does not like to macerate blackberries with sugar (as Madame Ferber suggest), because this turns the blackberries into hard, small pieces. And so I cook the jam similar to the red currant and raspberry jam. And after 20 min of simmering even the unripe fruits softens completely and I’m very happy with the delicious jam I got in the end.

 

Blackberry Jam (without gelling sugar)

DSC_1241yields 6 small glasses

  • 1 kg blackberries
  • 50g unripe (red) blackberries
  • 1kg sugar

Wash the berries and put them dripping wet in a big pot (at least 6l pot). Bring the berries to boil while stirring. As soon as the berries swim in their own juice, reduce the temperature and simmer the berries for about 20 min, stirring occasionally.

Add the sugar. Boil for 5 min, then test on a cold plate if it is gelling. Fill into pre-sterilized glasses. Put a lid on an let cool.

Tipp: Two weeks ago we picked the last wild raspberries and combined them with some very early blackberries. I cooked them the same way as described above, using 2/3 raspberries and 1/3 blackberries.

2 Responses t_on Blackberry Jam (without gelling sugar)

  1. Stefanie August 1st, 2021

    Hallo,

    da dieses Jahr unser eigener Brombeerstrauch im Garten zum ersten Mal trägt (und tatsächlich mehr, als die Kinder ganz allein frisch vom Strauch weggenascht kriegen), habe ich letzte Woche schon einmal nach deinem Rezept Brombeermarmelade gekocht.
    Heute waren wir spazieren und haben dabei Brombeeren am Wegesrand entdeckt. Praktischerweise hatte das große Kind einen Hut dabei – die Spazierrunde würde etwas größer, der Hut immer voller – und heute Nachmittag werde ich dann wohl noch ein paar Gläser Marmelade für die Vorratskammer kochen. Die von letzter Woche haben wir nämlich schon verkostet und für sehr lecker befunden!

    Liebe Grüße,
    Steffi

    Reply
    1. Stefanie August 2nd, 2021

      @Stefanie: Das freut mich sehr. 😀
      Bei uns im Garten brauchen die Brombeeren in der wilden Brombeer-Hecke bestimmt noch eine ganze Weile, sie hängt aber übervoll (der Bienen-Ableger steht direkt daneben und da wurde wirklich JEDE Blüte befruchtet) und ich bin sehr hoffnungsvoll, dass ich unseren Vorrat dann wiederauffüllen kann.

      Reply

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