December 18th, 2017

Cinnamon Stars

Zimtsterne3There are nearly no good sides of being ill. But the flu that put me out of order beginning of December let me discover this terrific recipe and that is definitively a good thing. As I was dozing on the sofa the TV show “hier und heute” was running on TV. And with amusement – and bit of envy – I saw how the moderator nibbled one after the other of the beautiful cinnamon stars. His delighted face told more than hundreds of words how delicious they were- And so I put the recipe directly on my mental “to bake” list for Christmas. The recipe from Marcel Seeger was already downloaded and saved.

This weekend I was finally fit enough for baking cookies. And this recipe was on position one for testing. And after I eat the first cookie I knew why the moderator was so delighted. They are gorgeous, a new keep for my favourite list!

Cinnamon Stars

Dough

  • 200 g Marzipan
  • 90g egg white
  • 250 g powdered sugar
  • 2 Tsp. cinnamont
  • 1 pinch Salt
  • 300 g almonds, finely grounded

Glaze

  • 30 g egg white
  • 160 g powdered sugar
  • a bit of lemon juice

For cutting out

  • warm Water
  • a bit of oil

Mix marzipan with egg white until smooth. Now add powered sugar cinnamon and salt and stir well. Add the almonds and knead until a stick dough has formed. Wrap the dough with cliingfilm and place in the fridge. The almonds will take up the excess liquid and will become firm and easy to handle.

The next day mix egg white and  powdered sugar, then add a bit lemon juice until a creamy thick glaze has formed.

Roll the dough to a thickness of 1 cm. Spread with the glaze and cut out the stars. For a not so sticky cookie cutter, place the cutter in between in warm water with some drops of oil. Remove all excess water drops.

The remaining dough can be kneaded with some grounded almonds and rolled out once again.

In the meantime heat the oven to 160°C. Bake the cinnamon stars for about 10-12 minutes. Be careful not to over bake as they become dry then!

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7 Responses t_on Cinnamon Stars

  1. Jürgen December 27th, 2017

    Liebe Stefanie,
    ich hatte lange keine Zimtsterne mehr gebacken, weil das Familienrezept von meinem Großvater abhanden gekommen ist. Da kam die Email, daß du ein Zimtstern-Rezept veröffentlicht hast, gerade recht!
    Und mutig gleich das doppelte Rezept geknetet.
    Allerdings habe ich keine Mandeln, sondern Haselnüsse verwendet.
    Offenbar lag hierin der Grund, daß ich keine schönen Sterne ausstechen konnte, weil die Masse dadurch zu weich war?
    Gemäß dem Motto, “dumm ist nur der, der sich nicht zu helfen weiß”, habe ich dann einfach Herzen ausgestochen….. Dadurch hatte ich auch weniger Teigreste, die neu vermengt werden mußten.
    Habe auch mehr Zimt genommen und eine Prise Nelke dazugegeben.
    (Unsere heutigen Geschmäcker sind doch sehr von dem intensiveren Kassia – Zimt geprägt,
    und insbesondere bei Gebäck gefällt mir der feinere Ceylonzimt besser, den ich dann höher dosiere)

    Das Ergebnis:
    superleckeres Weihnachtsgebäck nach deinem genialen Rezept, sehr saftig!
    Saftiger als die Zimtsterne, die ich aus meiner Kindheit her kenne 😉

    Reply
  2. Claudia December 19th, 2017

    Die Glasur kommt wirklich vor dem Ausstechen und dann kann man nochmal neu ausrollen???
    Wird das dann nicht irgendwann matschig?

    Reply
    1. Stefanie December 19th, 2017

      @Claudia: Ich habe den Teig mit etwas Mandeln wieder fest geknetet, das funktioniert gut. Aber du kannst auch erst nach dem Ausstechen den Guss aufstreichen – dafür fehlt mir aber die Geduld und darum habe ich mich ans Rezept gehalten 🙂 (diese Aussage kommt auch eher selten von mir 😉 )

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