February 2nd, 2009

Hokkaido milk bread

The Hokkaido-Milkbread was very often baked during 2007 as you can see in this blogs: here, here, here, here and here. And if you searching with Google you will find much more pages.  You can find the original recipe here. In 2007  I baked this bread of course too. But while I baked new recipes, I forget about the Hokkaido-Milkbread.

But its a very delicouses sweet Bread with a nice, soft crumb. The perfekt Breakfeastbread.

It`s time to bake it again!

Hokkaido-Milkbread

  • 540g Bread flour
  • 60g Cake flour
  • 250 g Fresh milk
  • 30 g milk powder
  • 150 g heavy whipping cream
  • 1 egg
  • 80g sugar
  • 10 g salt
  • 10g fresh yeast

Dissolve the yeast in lukewarm milk and put  it to the other ingrediants in the mixing bowl. Knead untill the gluten develop, now rest at a warm place untill the volume has doubled (1.5 hours).

Devide the dough in four pices and roll out every piece to a ribbon as wide as the baking pan. Now roll it up and wet the sureface with water, then put it in the greased baking pan (33cm). Let the dough rise to 3/2 of the pan (1.5 hours).

Bake at 175°C for 40 min.

Diese ist mein Beitrag für Susans wöchentlichem Yeastspotting

16 Responses t_on Hokkaido milk bread

  1. Ela July 12th, 2017

    Beste Frühstücksbretter aller Zeiten. Wird bei mir regelmäßig gebacken. Meine Enkel essen nur dieses Weißbrot.

    Reply
  2. Ingrid November 19th, 2014

    Ich bin ein bisschen verwirrt, weil ich davon ausgegangen bin, dass das Hokkaido-Milchbrot irgendwelche Kürbisanteile enthält. Da dem nicht so ist, würde mich interessieren, woher es den Namen hat.

    LG
    Ingrid

    Reply
    1. Stefanie November 19th, 2014

      @Ingrid: So ging es mir auch, als ich das erstemal von diesem Brot las. Es ist wohl so, dass das Rezept von der japanischen Insel Hokkaido stammt, genau wie auch die gleichnamige Kürbissorte.

      Reply
  3. Ingrid October 5th, 2014

    Liebe Stefanie,
    wie essentiell wichtig sind die 30 g Milchpulver für das Gelingen des Brotes? Ich habe keines im Haus und weiß, ehrlich gesagt, auch nicht, wo ich Milchpulver beziehen kann. Was ich Zuhause habe, ist Süßmolkepulver. Wäre das ein gleichwertiger Ersatz?

    LG
    Ingrid

    Reply
    1. Stefanie October 5th, 2014

      @Ingrid: Da hatte der Spamfilter deinen Kommentar aufgefuttert! Böser Spamfilter! Das Milchpulver macht das Brot nochmal ein bisschen reichhaltiger, kann aber ruhig weggelassen werden. Mit Süßmolkepulver habe ich leider keine Erfahrung.

      Reply
  4. Glenda May 5th, 2011

    Hallo!!!
    Heute habe ich dein Rezept gemacht und ich muss sagen das schmeckt so lecker hummm. Vielen Dank fürs Rezept und ich werde weiter andere Rezepte nachmachen 🙂
    LG
    Glenda

    Reply
  5. Pingback: foodblog: paules ki(t)chen » Blog Archiv » • Hokkaido Milchbrot

  6. reem February 8th, 2009

    hello
    If you can translate your posts into English that would be very nice,because I
    Your loaf looks amaaaaaaazing.

    Reply
    1. Stefanie February 8th, 2009

      Hi reem,
      Thanks for your nice comment. I included a post in english, put I tried the plugin” posttab”, so there are two tabs above the recipe part: one (labeled Deutsch) for the german post, one labeled English for my english Translation. At the bottom of the post, there is now a link to the English part, too.
      If you can’t find the tab and/or the link, please tell me, which kind of browser you use. I tested the plugin with Safari, Firefox and Internet Explorer.

      Reply
  7. elra February 6th, 2009

    Such beautiful bread. I grew up with bread like this, soft and fluffy. Very delicious.
    Cheers,
    Elra

    Reply
  8. Pingback: YeastSpotting February 6, 2009 | Wild Yeast

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *