April 28th, 2017

Pretzel Burger Buns

Laugen-Burger-Bun3A good burger is always a favourite here – and so the collection for burger buns on the blog is already big. Because Burgers are never a fast food for us, as everything – from fries to buns – has to be homemade. And once in a while we have a new idea what we could try next.

For already some time I was thinking about a pretzel burger. The bun should be fluffy and soft like a classical burger bun. These kind of rolls are more fragile then the classical firm pretzel, so I decided to add some physllium husk to bind water, so the dough is easier to handle an can be turned in lye carefully. This works amazingly well but is still the variant for an experienced baker. For all with not so much practice the alternative is to glaze the bun with lye. Only the button is then not pretzel like.

While baking, the rolls need some care too. Due to the mixture of egg, fat and lye the rolls turn dark very fast. One minute to much and they turn from dark brown to black. But when you take them from the oven in time and when you spray them then with a bit water, you will be rewarded with buns shining like polished – a real eye catcher.

And just like the Springbrötchen the fascinating part (beside of the beautiful look) is the tension between the slight sweetness of the crumb and the hearty flavour lye flavour. And in combiantion with my favouriteABC-Burger-Patty this roll is a new star in my burger recipe collection.

Pretzel burger bun

yields 10 rollsLaugen-Burger-Brötchen_thumb

Sweet Starter

  • 120g sweet Starter
  • 120g flour Type 550
  • 60g Water

Dough

  • Sweet Starter
  • 300g flour Type 550
  • 6g physillium husk
  • 10g Salt
  • 10g fresh yeast
  • 55g Egg (1 Egg Size L)
  • 40g sugar
  • 5g Enzyme active Malt (optional)
  • 190g Milk
  • 40g Water
  • 80g Butter

Lye

  • 250g Watr
  • 10g Sodium hydroxide (pretzel lye)

Mix the ingredients of the sweet starter and let it rise for, 2-4 hours at 30°C until it doubles its volume.

Knead all ingredients except butter for 5 min at slow speed. Then knead 7 min at fast speed. Now add  the butter all at once and knead to full gluten development.

Let rise for one 1.5 hours.

Divide into 100g pieces and form to buns and press them down. Place on a bakers couche-

Proof for 1 hour.

Carefully turn the rolls in the lye and place them on a paper lined baking tray. Sprinkle with sesame.

In the meantime heat the oven to 230°C.

Bake at 250°C for 16-18 min with steam.

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12 Responses t_on Pretzel Burger Buns

  1. Kerstin June 16th, 2017

    Moin Stefanie,
    meinst du ich könnte 1/2 Rezept dieser Brötchen:
    https://ketex.de/blog/brotchenrezepte/leckermaeulchen-kochstueck-1-3/ als Variante mit Süßem Starter bzgl. der SS- und der Hefemenge + Gehzeit so in etwa wie hier in deinem Rezept beschrieben backen?
    Zusätzlich würde ich Sonnenblumenkerne und -öl durch Kürbiskerne und -öl ersetzen.

    Das Mehl für den Süßen Starter würde ich von dem WM 550 im Hauptteig abzwacken!
    Passt das so?

    LG Kekki

    Reply
  2. Anna May 24th, 2017

    Hallo liebe Stefanie,

    Mhhh dieses Rezept klingt wahnsinnig gut!

    Ich persönlich liebe es, wenn das Brötchen vorerst noch leicht getoastet wird.

    Vielen Dank für das Rezept! Werde es sofort ausprobieren!
    LG Anna

    Reply
  3. Kerstin May 9th, 2017

    Hallo Stefanie,

    am Sonntag gab es deine Laugen-Burger-Buns.
    Es war einfach gigantisch lecker!!!!
    Vielen lieben Dank für dieses tolle Rezept. Sind ab nun meine Lieblingsburgerbrötchen.
    Ich wünsche dir noch eine schöne Woche und sei ganz herzlich von mir gegrüßt.

    Kerstin

    Reply
    1. Stefanie May 9th, 2017

      @Kerstin: Das freut mich 😀 Auch dir eine gute Woche!

      Reply
    1. BEBE May 3rd, 2017

      Nevermind, the English version says milk roux the not the German

      Reply
      1. Stefanie May 3rd, 2017

        @BEBE: The milk roux was kept from a former recipe version, I deleted it now. Thanks for reading so attentively!

        Reply
  4. Bianca gär May 1st, 2017

    Wow sieht super aus dieser Laugenburger. Habe ich davor auch noch nie gesehen. Muss ich auch mal ausprobieren 🙂
    Danke für das Rezept 🙂

    Reply
  5. Helga Leiner-Büker April 28th, 2017

    Ich finde das Rezept sehr intressant und würde es gerne ausprobieren aber ohne Lauge. Ist das Backergebnis das gleiche?

    Reply
    1. Stefanie April 28th, 2017

      @Helga: Das Burgerbrötchen bleibt ohne Lauge natürlich deutlich heller. Du kannst sie mit etwas Ei abstreichen dann bekommen sie einen schönen Glanz.

      Reply