August 27th, 2009

Curd Ricotta Swirls

Quark-Ricotta-Schnecke (3)For a day trip with my parents I planed to bake something sweet for our picnic. Because my mum suffers from Fructose malabsorption sweet things are always difficult. Fruits are forbidden, as well as anything else that contains high amount of fruit sugar like honey or maple sirup. Even vegetables like tomatos, sweet red pepper and Carrots are bad for her.

So I deciced to to cream cheese swirls for us. But in the supermarket I realise that cream chesse contains carrageen and carobin. I was not sure, if these incredients are allowed, so I buyed ricotta and curd instead.

Curd-Ricotta-Swirls

Dough:

  • 500g flour Typ 550
  • 225g milk
  • 10g fresh yeast
  • 5g salt
  • 90g egg (1,5 eggs, Size L)
  • 55g sugar
  • 160g soft butter

Filling:

  • 250g curd
  • 150g ricotta
  • 90g sugar
  • 60g glucose
  • 30g egg (0,5 eggs, Size L)
  • 1 teasoon vanillaessenz
  • 40g soft butter
  • 50g flour

 

Mix flour, milk, yeast and egg on slow speed for 3 min, then knead on high speed for 6 min. Now add the sugar spoon by spoon, always knead in between untill the sugar is incooperated, then add the next spoonfull sugar. Then add the butter, again in small portions.

Rest the dough 1 hour on roomtemperature, then place the dough for another hour in the fridge. If you don’t chill the dough it is nearly impossible to roll it because of the high butter amount.

In the meantime prepare the filling: Mix Curd, ricotta and sugar, then add egg, butter and vanilla and mix again. At last stirr in the flour.

Roll the dough, spread it with the filling and roll it from the long side rather loosely into a log. Cut in 4 cm wide slices, place on a baking tray and proof for one hour.

Bake at 200°C for 25min.

 

I send this post to Susans weekly Yeastspotting! You can see there so many gorgeous breads!

7 Responses t_on Curd Ricotta Swirls

  1. rosi August 31st, 2009

    klingt sehr lecker!

    auf welche groesse hast du ungefaehr den teig ausgerollt?

    und wieviele quarkschnecken hat bei dir das rezept ergeben?

    danke!

    lg
    rosi

    Reply
    1. Stefanie August 31st, 2009

      @ all, Danke schön, Thank you 🙂
      @ rosi,
      Ich hatte entweder 15 oder 16 Quarkschnecken, da bin ich mir gerade nicht mehr sicher.
      Den Teig habe ich auf ca 60 cm mal 40 cm ausgerollt. Die Füllung nicht zu dick aufstreichen, da das Schneiden sonst etwas schwierig ist.
      Viele Grüße,
      Stefanie

      Reply
  2. Reka Herberth August 29th, 2009

    Hi mein Schatz,
    das war ein schöner Ausflug und dass du die Schnecken gebacken hast war toll. Ich vermisse den “süßen” Teil in meiner Ernährung immer noch sehr.
    Die Schnecken haben mir sehr gut geschmeckt, so stehen sie bei mir auf der Liste der Gebäcke die ich bald backen möchte.
    Töchter zu haben, die so lieb an mich denken ist sehr schön.

    Hdl Mama

    Reply
  3. Elle August 29th, 2009

    Your swirls look delicious! How clever of you to do the cheese substitution for your mother. Summer must be difficult for her with all the fruit and sweet veggies. Lucky she has such a good daughter!

    Reply
  4. Mimi August 28th, 2009

    Your poor Mom! I couldn’t imagine life without fruit and tomatoes!

    Your cheese swirls look so delicious.

    Reply
  5. Katrinchen (die Schwester) August 28th, 2009

    Hallo liebe Steffi,
    schön einen neuen Eintrag von dir zu lesen! Ich habe schon neugierig gewartet. Die Schnecken sehen wirklich lecker aus. Da hat Mama sich bestimmt sehr gefreut. Ich finde es super, wenn du in den Rezepten so ausführlich erklärst, warum manche Zutaten erst an einer bestimmten Stelle in den Teig kommen und wie sich deren Eigenschaften auswirken. So lerne ich immer wieder etwas dazu. Danke!
    Ich hab dich ganz dolle lieb! Deine Katrin

    Reply

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