October 16th, 2014

Pumpkin rolls

Kürbisbrötchen

It’s again this time of the year: Zorra asks all of us to bake a bread for world bread day. Since I have a blog of my own I follow her call and post a delicious recipe on 16. of october, This year I found inspiration for the recipe in the big, plumb pumpkins we harvested in the garden of the parents from my love.

When I use homemade pumpkin puree the water content always vary and this make it difficult to repeat the recipe. And so I took my old but beloved juice centrifuge  and juiced 600g pumpkin. I got nearly 340g juice. I used it to make a poolish in the morning and kneaded a dough with more juice and the poolish in the evening. I formed the rolls before I went to bed and let the rolls proof in the fridge. At the next morning I only had to bake the rolls.

The rolls got a dark golden crust and a soft yellow crumb. They have a strong, delicious pumpkin flavour – as good as rolls with pumpkin puree – and the preferment and the long, cold proof for a complex flavour. And the the remaining pumpkin marc from juicing can be cooked in a pumpkin soup. And to the pumpkin soup you can of course serve this rolls…

Pumpkin rolls

yields 9 rolls

Poolish

  • 150g flour Type 550
  • 150g pumpkin juice
  • 1g fresh yeast

Dough

  • Poolish
  • 175g pumpkin juice
  • 350g flour Type 550
  • 15g Butter
  • 10g Malt
  • 4g fresh yeast
  • 10g Salt

In the morning: Mix all ingredients for the Poolish and ferment for 10-12 hours on a warm place (about 25°C).

In the evening: Dissolve the yeast in the juice, mix with the other ingredients and knead 5 min at slowest speed, then around 11 min on fast speed until complete gluten development. Now butter and knead for about 2 min until complete incooperated.

Ferment for one hour.

Now divide the dough into pieces of about 90g each. Roll each piece into a 20 cm length band and roll them into a log.

Proof the roll seam side down on a couche  overnight (10-12 hours) in the fridge.

The next morning: Heat the oven to 250°C

Before baking turn them upside down and bake at 250°C for 20 min with steam.

4 Responses t_on Pumpkin rolls

  1. Alexander October 16th, 2014

    Hallo Stefanie,

    für was kann man so eine Saftpresse noch so verwenden. Im Internet las ich, dass man sowas für Knödel gebrauche kann. Wie sieht es mit Äpfeln aus? Ich habe einmal Äpfel im Dampentsafter versucht zu verarbeiten, was Stunden dauerte

    lg

    Reply
    1. Stefanie October 17th, 2014

      @Alexander: Ich habe die Saftpresse im letzten Jahr gekauft, um Äpfel zu entsaften. Je nach Menge braucht man allerdings auch eine gewisse Zeit, denn zumindestens mein altes Vorwerk-Schätzchen hat eine realtiv kleine Einfüll-Öffnung. Wir haben an einen Nachmittag etwa 10 Liter Saft entsaftet, und warum damit schon etwa 3 Stunden zu zweit beschäftigt. Einer hat die Äpfel gewaschen und geschniten, der andere hat entsaftet. Aber kalt gepresster Saft schmeckt dafür auch viel besser als dampfentsafteter.
      Entsaften kann man damit aber eigendlich alles. Irgendwann habe ich – just for fun – sogar mal Salat entsaftet. Klappt auch – schmeckt mir aber nicht 😉 Und für Kartoffelklöße aus rohen Kartoffeln soll sie optimal sein, da der Trester richtig trocken geschleudert wird, aber das habe ich aber noch probiert, weil ich Knödel lieber aus gekochten Kartoffeln esse.

      Reply
  2. Stephi October 16th, 2014

    Huhu,

    wirklich tolle Brötchen, die du da gebacken hast, schade, dass ich keinen Entsafter habe. Die Sache mit dem Kürbispüree stimmt leider, bei mir schwankt es auch immer sehr mit der Feuchtigkeit, dabei nehme ich schon immer die gleiche Sorte, aber jeder Kürbis, jede Ernte ist halt anders.

    Liebe Grüße
    Stephi

    Reply
  3. Eva October 16th, 2014

    Gefällt mir gut = Kürbisbrötchen zur Kürbissuppe.

    Nur mangelt es mir an der Saftzentrifuge 😉
    Mal sehen, wie ich dies Problem löse…

    Reply

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