April 23rd, 2019

Spelt Easter Wreath

Dinkel-Osterkranz-29I hope, you all enjoyed the splendid Easter weather! Is there anything better then a Breakfast in the sunshine with the family? For our breakfast on Easter Sunday I baked a Spelt Easter Wreath.

To be able to serve a still oven warm wreath, I decided to go for another overnight recipe. And so I used only a bit butter in the dough while the bigger part of the fat stems fro m the cream. Instead of binding water in a hot soaker or water roux, I opted for using yoghurt in order to make the bread baking more relaxed. And I used a pâte fermentée as a preferment, so I could prepare it already three days in advance, if needed. This helps to relax the busy Easter schedule, too.

And so I only had to prepare the dough and form it after 90 minutes fermenting time on saturday evening. The wreath proofed over night and on Easter Sunday all I had to do is placing the dough in the oven. Perfect for a relaxed sunday!

Spelt Easter Wreath

yields 2 wreaths

Dinkel-Osterkranz3Pâte Fermentée

  • 80g spelt flour Type 630
  • 55g Water
  • 1g fresh yeast
  • 1g Salt

Dough

  • Pâte Fermentée
  • 370g spelt flour Type 630
  • 50g rye flour Type 1150
  • 125g (sheep milk-)Yoghurt
  • 100g cream
  • 55g egg (1 egg size L)
  • 7g Salt
  • 8g fresh yeast
  • 75g sugar
  • 30g Butter
  • 1/2 vanilla bean
  • Peel of 1/2 Orange, finely grated

Decoration

  • 1 egg (beaten)
  • pearl sugar

Mix all ingredients for the Pâte fermentée and proof it for 1 hour at room temperature. Then put the dough into the fridge for 12 –72 hours.

Knead all ingredients except sugar and butter for 10 min at slow speed. Now add the sugar in small increments and knead until the sugar is incooperated before adding the next sugar. At last add the butter all at once. Knead to full gluten development.

Let rise for 90 min.

Divide the dough into 6 equal pieces (about 160-165g) and roll it into strands with a length of  60 cm. Take always three and braid them.  Brush lightly with beaten egg.

Proof overnight in the fridge.

After proofing brush again with egg and sprinkle with pearl sugar.

Bake at 200°C for about 20-25min with steam.

4 Responses t_on Spelt Easter Wreath

  1. Matthias Adelhard May 11th, 2019

    Hallo Stefanie,
    Was hältst du davon, den Zucker durch Honig zu ersetzen?
    Nimmt man dann die gleiche Menge? Und soll man dann auch die erste Glutenbildung abwarten sprich den Honig später zugeben?

    Schöne Grüße
    Matthias

    Reply
    1. Stefanie May 11th, 2019

      @Matthias: Honig enthält etwa 18% Wasser, darum würde ich die Flüssigkeitsmenge entsprechend reduzieren (hier wäre es etwa 14g). Gleichzeitig enthält er dadurch weniger Zucker (=61g in diesem Fall), man müsste also eigentlich die Honigmenge für die gleiche Süße leicht erhöhen.
      Da Honig meistens überwiegend Glukose und Fruktose enthält, entziehen sie den Teig zudem mehr Wasser als Saccharose (Haushaltszucker) wodurch er zusätzlich etwas weicher wird. Von daher würde ich den Teig eher noch etwas weniger Wasser zusetzen. Und genau wie beim Zucker sollte er erst bei mittleren Glutenentwicklung zugesetzt werden.

      Reply
  2. Barbara April 22nd, 2019

    Liebe Stefanie ,
    Nächstes Jahr und vielleicht ja schon auch zu Nikolaus , denn dafür eignet sich der Teig doch sicher auch ganz prima .
    Vielen Dank auch für dieses Rezept .

    Lieben Gruss
    Barbara

    Reply
    1. Stefanie April 22nd, 2019

      @Barbara: Als Nikolaus wäre der Teig bestimmt auch sehr schön 🙂

      Reply

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