August 23rd, 2010

Confiture de lait

Confiture de lait (1)

Its now about two weeks that I posted the last time. The last weeks were extremly busy so that I had no time for trying new recipes. I bake only recipe that are tried and tested.  But if you are looking for something you can top on your bread I can strongly recommend Confiture de Lait. The inspiration for my recipe I found here, here und here .

The confiture de lait is a caramel spread similar to dulce de leche. But while all recipes I found for dulce de leche asked for sweet canned evaporated milk confiture de lait is make with “real” milk. I do not like evaporated milk, so I preferred this recipe. And I love the fact that the confiture contains vanilla seeds and sea salt. That adds a delicious taste to the spread.

And it is not a difficult to prepare. You need milk, sugar, a vanilla pod, some salt and time. I needed about one hour and I think that if you increase the amount of ingredients you have to increase the time for cooking, too.

At the end of the cooking time you have to keep an eye on the confiture de lait because now it will become dark very quickly. I like it most when the spread is still light brown because then the caramel flavour is not so strong and harmonize very good with the vanilla.

 

Confiture de Lait

  • 500ml whole milk
  • 220g sugar
  • 1/2 vanilla pod(use the scraped out vanilla seeds)
  • 1 pinch sea salt

Mix milk with sugar, vanilla seeds and salt. Simmer on low heat and whisk from time to time. The mixture starts to thicken after about 45 – 60 minutes. Now keep an eye on the confiture, it will become dark very fast. When consistence and colour as you favor it fill the confiture in a glas and allow to cool. The confiture can be kept in fridge for about three weeks.

8 Responses t_on Confiture de lait

  1. mathias July 31st, 2013

    Hi Stefanie,

    Vielleicht – falls Du Ziegenmilch magst – gefällt dir ja auch dieses Milch-Confiture Rezept. Hab’s ausprobiert und finds unglaublich intensiv und toll. In Mexico nennt man den Ziegenmilch-Karamell “Cajeta”: http://www.marthastewart.com/250915/cajeta-cinnamon-rolls?search_key=beekman

    Ich hatte etwas weniger genommen, dann dauerts auch längst nicht so lange. Schwierig ist es allerdings den richtigen Zeitpunkt zu finden : füllt man zu spät ab, wird’s zu fest, macht mans zu früh ist es too runny. 🙂

    12 cups goat’s milk
    3 cups sugar
    3 vanilla beans, split, or 1 tablespoon pure vanilla extract
    3/4 teaspoon baking soda

    Step 1

    In a large (6-quart) heavy bottomed saucepan, bring milk to a boil over medium-high heat. Add sugar and cook, stirring to dissolve.

    Step 2

    Add vanilla beans to saucepan and bring to a simmer. In a small bowl whisk together baking soda and 1 1/2 tablespoons water until baking soda is dissolved. Reduce heat to low and add baking soda mixture to saucepan and cook, stirring constantly. If mixture begins to foam up too high, remove from heat for a moment until foam goes down.

    Step 3

    Cook, stirring every 15 minutes or so, until mixture turns brown and is thickened and reduced to 3 cups, 6 to 8 hours. Strain through a fine-mesh sieve and let cool slightly.

    Schöne Grüße,

    Mathias

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  2. Pingback: Hefe und mehr » Blog Archive » Banoffee Pie

  3. la grosse mere August 28th, 2010

    oooh, ich glaub ich muß los – Milch kaufen…. und kleine Mengen an Zucker… 😉 Das sieht äußerst lecker aus und klingt sehr einfach! Cool!

    Reply
  4. Reka Herberth August 27th, 2010

    Also, ich habe ihn wie angekündigt mit Laktosefreier Milch, 170g Zucker und 50g Glucose angesetzt. Dann ganz langsam zum simmern gebracht und etwa 1Stunde auf Temp. gehalten. Da die L-Milch ja schon eine leichte karamellige Farbe hat ist er insgesamt eher dunkel. Seine Konsistenz ist nur sämig geworden. Ich habe aber auch zwischendurch probiert und immer den selben Löffel verwendet. Speichel/Enzyme? Ob die es flüssiger gehalten haben? Der Geschmack ist aber toll! Durch meine Li und Fi ist es mir aber deutlich zu süß im Geschmack. Ich habe den Rest im Topf nicht verkommen lassen wollen und darum Karamellpudding gekocht und der schmeckt einfach nur toll.
    Fazit: sehr lecker, empfehlenswert, leicht nachzukochen
    Mama

    Reply
  5. Reka Herberth August 25th, 2010

    Werde ihn morgen mit Lactosefreier Milch und einem Schwung Glucose machen. Wie er wird melde ich dir.

    Liebe Grüße Mama

    Reply
  6. Evi August 24th, 2010

    Ich liebe diese Milchkaramellgeschichten, mir war nicht bewusst, dass das auch ohne Kondensmilch so einfach geht. Ich hatte mal Dulce de Leche gemacht, allerdings zum Verschenken, mehr als ein Löffelchen war bei mir dank Laktoseintoleranz nicht drin. Aber so geht das ja auch mit laktosefreier Milch. Danke für den Tip!

    Reply

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