January 1st, 2015

Little Pigs (Glücksschweinchen)

Glücksschweinchen (2) The pig as lucky charm is very common in Germany on new years eve and new years morning.  They are called “Glücksschweinchen” which literally means “Lucky pig”. Often they are made with marzipan and used to decorate the table. For the first day of 2015 I baked in a muffin tin some little pigs made of sweet yeast dough.

I can not remember where I got the idea. A quick search in the internet just provided the side from the Doktor from Bielefeld but I’m quite sure that it was not this side… But wherever I got the idea in first place it is a very sweet one for sure!

I used the dough from my my new favourite braid (with some minimal modifications) because after some time in the fridge the dough is so easy to handle. And when you let the pigs rise long enough before placing the nose, eyes and ears on it they will not loose their face! And so you will have a delicious and sweet looking treat for breakfast, which hopefully brings good luck for whole 2015 for us!

Little pigs

Glücksschweinchen (3)

yields 12 pigs

Sweet Starter

Dough

  • Sweet Starter
  • 420g flour Type 550
  • 150g cream
  • 60g Water
  • 60g sugar
  • 50g Butter
  • 55g Egg (1 egg size M)
  • 10g fresh yeast
  • 4g Salt
  • seeds of 1/4 vanilla bean
  • peels of 1/4 orange

Dekoration

  • 1 egg (beaten)

Mix the ingredients of the sweet starter and let it rise for 4 hours at 30°C.

Knead all ingredients except sugar and butter for 5 min at slow speed. Then knead 7 min at fast speed. Now add the sugar in small increments and knead until the sugar is incooperated before adding the next sugar. At last add the butter all at once. Knead to full gluten development.

Let rise overnight in the fridge or  for one hour temperature plus 1-2 hours in the fridge.

Divide the dough roll it into 12 pieces of 75g plus about 50g leftover dough. Cover the leftover dough and set aside. Form the remaing 12 pieces of dough into balls and place them into the well buttered muffin pan. Brush lightly with beaten egg.

Proof for 100 min. The rolls should double their size during that time.

After proofing knead shortly the leftover dough, then roll it into 0.5 cm thick plate. Cut out circle of 5 cm diameter and make to holes for the nose. Place them on the side of the rolls. For the ears, cut little triangles (1 cm site length) and fold them together so they got a pig ear shape. Roll little dough balls for the eyes and little strands for the pig tail. Place them on the rolls as well. Brush again with egg.

Bake at 180°C for about 20 min with steam.

Tip: If you want to use a biga instead of a sweet starter, mix 80g flour Type 550, 40g water and 0,5g of fresh yeast. Let the biga ferment in the fridge for at least 16 hours.

13 Responses t_on Little Pigs (Glücksschweinchen)

  1. Manuela December 29th, 2021

    Liebe Stefanie,

    ich würde gerne diese süße Schweinchen nachbacken, allerdings habe ich auch kein süßer Starter. Wenn ich diese Menge Biga einsetzte, dann nehme ich für das Rezept nur 50 g? Kann Biga auch 24 Stunden aufgehen oder lieber nicht?
    Es würde mich freuen, wenn du mir zeitnah Bescheid gibst, für die Planung :-))
    Ich wünsche dir im Voraus einen Guten Rutsch ins neuen Jahr, Gesundheit vor allem, gerade in dise Pandemiezeiten…
    Liebste Grüßen,
    Manuela

    Reply
    1. Stefanie December 29th, 2021

      @Manuela: Du kannst die Biga mit 80g Mehl, 40g Wasser und einem Minifizel Hefe (ca. 0,2-0,5g) ansetzen und ohne jedes Probleme für 16-48 Stunden in den Kühlschrank packen. Bei angestrebten 16 Stunden sollte die Hefemenge eher bei 0,5g liegen, bei 48 Stunden reichen 0,2g 🙂 Einen guten Rutsch und alles gute auch dir!

      Reply
      1. Manuela December 31st, 2021

        Liebe Stefanie,
        Vielen lieben Dank, ich bin schon dabei😆
        Einen guten Rutsch und Prost Neujahr
        Manuela

        Reply
  2. Matta July 15th, 2017

    Hallo Stefanie,
    Habe den Teig für was anderes verwendet, hier bei einem ansässigen Bäcker gibt es Schülerbrötchen, das aind süsse Brötchen mit Streussel belegt, die habe ich nachgebacken. Mit deinem Schweinchenteig perfekt!

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  3. Martina January 4th, 2016

    Hallo Stefanie,

    Die Schweine sind der Hit bei meinen Kids, eine Frage hätte ich allerdings: kann ich die geformten Schweine über Nacht im Kühlschrank lagern und am nächsten morgen ganz frisch backen?

    Schon mal vielen Dank für deine Antwort ….

    Reply
    1. Stefanie January 4th, 2016

      @Martina: Schön, wenn es allen schmeckt 🙂 Du kannst die Schweinchen ohne Probleme im Kühlschrank gehen lassen.

      Reply
  4. Aki January 12th, 2015

    Liebste Steffi,
    die sind ja sowas von süß 🙂 Meine Kollegin und ich haben beschlossen, dass du uns ab jetzt immer Probeexemplare deiner Backwaren zuschicken musst, damit wir die fachmännisch beurteilen können. Dann kannst du deine Backwaren mit dem Prädikat “Von Ernährungswissenschaftlern wärmstens empfohlen” versehen. Wär vielleicht auch noch eine Idee fürs Buch? 😉

    Reply
  5. Stephi January 3rd, 2015

    Huhu,

    die sind ja total süß, die Idee mit dem Muffinblech find ich klasse.
    Ich finde es super, was du immer so aus dem Hefeteig formen kannst, bei mir geht das oft, also eigentlich meistens in die Hose ;))

    LG, Stephi

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  6. M. January 1st, 2015

    Auch von mir alles Gute zum neuen Jahr ! Da ich immer noch keinen süßen Starter angesetzt habe (irgendwie bekomme ich das zeitplanmässig nicht hin) danke für den biga-hinweis ! Das wird sicher getestet !

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  7. Micha January 1st, 2015

    Oh, ich glaub’ mich knutscht ein Schweinchen 😉
    Liebe Stefanie, habs gut 2015, Mut und Frohsinn, Gesundheit und eine Portion Schwein (also Glück 😉

    Reply
  8. Cheriechen January 1st, 2015

    Liebe Stefanie,
    zuerst wünsche ich dir ein glückliches neues Jahr! Mit diesen Schweinchen muss es ja gelingen.
    Dass man erst nach dem Aufgehen die Kleinteile ansetzt ist eine grandiose Idee, ich bin immer unglücklich, wenn alles verrutscht. Ebenso klasse ist die Idee, sie in der Muffinsform zu backen. Größer brauchen sie nach all den Festtagen wirklich nicht zu sein 😉 ..
    Ich freue mich schon auf deine Beiträge im neuen Jahr!
    Herzliche Grüße
    Cheriechen

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