June 9th, 2018

Whole Grain Spelt Bagel

Dinkel-Vollkorn-Bagel-37Inspiration is a strange thing. In case of this whole grain bagel it came to me in form of an  advertisement “to-go products” at the side of an supermarket. “Bagels” I told my beloved one while musings “are a good idea”. Back home I stumbled across a back of whole spelt flour and the different ideas melted together to one recipe.

As I baked them not in my own kitchen, I simplified the recipe as much as possible: hand kneaded dough and a long resting period in the fridge make sure, that they can be baked with no fancy equipment or preferment at hand.A spoonful sourdough can help to further improve flavour, but it is not mandatory. As the whole grain flour needs more water then white flour, the recipe has a higher hydration then the normal bagel recipe. Together with the overnight fermentation in the fridge this ensures that the bran can soak up all water needed. This helps to keep the crumb chewy and to enhance the bagel shelf life. But anyway – after two days all of the bagels were already eaten as they tasted so good…

Whole Grain Spelt Bagel

yields 7 Bagel

Dinkel-Vollkorn-Bagel-16Dough

  • 500g Whole Spelt Flour
  • 315g Water
  • 10g fresh yeast
  • 10g Salt
  • 25g Butter
  • 30g Honey
  • 20g Sourdough(optional)

For Boiling

  • 1,5 l Water
  • 15g Soda

 

Knead all ingredients for the dough for 12 min by hand. The dough should be relatively firm and not sticky.

Ferment for 1 hour at room temperature or overnight in the fridge.

Divide the dough into 120g pieces for big bagels and form them to rings. The easiest way to do so, is first forming the dough pieces to balls (see here), then punch a wooden spoon through the middle and widen the ring by rolling the dough between your fingers. At the end you should be able to insert 4 fingers through the hole. Place the bagel on a sligthly floured tea towel, covering with a second one.

Dinkel-Vollkorn-Bagel-212Proof them for 1 hour

Bring water with soda to boil and cook the  cook them for 30 sec each side in boiling water.

Place the bagel on a baking sheet and sprinkle them with poppy seeds or sesame.

Bake at 250°C for 18 min.

9 Responses t_on Whole Grain Spelt Bagel

  1. Frederike July 27th, 2018

    Hallo Stefanie!
    Wie muss ich denn die Hefemenge anpassen, wenn ich den Teig erst ca. 24h nach dem Ansetzten weiterverarbeitet möchte?
    Dankeschön und liebe Grüße!

    Reply
    1. Stefanie July 27th, 2018

      @Frederike: Ich würde die Hefemenge in diesem Fall auf 4g reduzieren.

      Reply
  2. Dana June 11th, 2018

    Hallo Stefanie,
    wieviel weniger Wasser brauche ich, wenn ich die Bagels mit 630er Dinkeömehl backen möchte?
    Lieben Dank! Dana

    Reply
    1. Stefanie June 11th, 2018

      @Dana: Wenn du ohne Wasserbindung arbeiten möchtest, würde ich 260g Wasser verwenden. Alternativ kann man auch 290g Wasser und 3g Flohsamenschale verwenden.

      Reply
  3. Annett June 9th, 2018

    So,die Bagels sind angesetzt.Der Teig war ganz schön weich aber ich denke sie werden gut.Deine Rezepte sind ja gelingsicher😊.

    Reply
    1. Stefanie June 10th, 2018

      @Annett: Bei dem schwül-warmen Wetter kann es allerdings auch sein, dass dein Mehl weniger Wasser braucht. Berichte mal, wie sie geworden sind.

      Reply
      1. Annett June 15th, 2018

        Hallo Stefanie,die Bagels sind wunderbar geworden.Der Teig war zwar ganz schön weich und zwei sind kaputt gegangen aber das lag wahrscheinlich am Mehl, ich hätte es feiner mahlen müssen.Auch am nächsten Tag sind die Bagels ein Genuss!
        LG Annett

        Reply
  4. Dinkelhexe-Renate June 9th, 2018

    Die sehen sehr, sehr appetitlich aus. Lieben Dank für das Rezept
    Herzliche Grüße, Dinkelhexe-Renate

    Reply