July 1st, 2018

Pizza Dough with sweet Starter

DSC_36083I already baked Pizza in a lot of variants. And as I like to test new recipes, today I present you a variant with firm dough and sweet starter.

The use of an rather firm dough has – especially when you bake in a wood fired oven – the advantage of easy handling. To archive a bubbly crust requires a well proofed preshaped doug. As I learned from a pizzaiolo the dough balls are in perfect condition, if you turn them and there is a lot of small and middle sized bubbles at their bottom. Big bubbles aka “holes” are not so good as they tend to make the dough base uneven. Forming the dough base is very easy if the dough balls are well proofed, too, because the gluten network is relaxed at this point.

Due to the sweet starter and a long cold fermentation in the fridge, the flavour is  complex with subtle notes of lactic acid.  It adds a deepness to the pizza flavour which makes it to a favourite of mine!

Pizza dough with sweet starter

für 4 middle sized Pizza

Sweet Starter

  • 40g sweet StarterDSC_36054
  • 40g flour Type 550
  • 20g Water

Teig

  • 500g flour Type 550
  • 15g olive oil
  • 275g Water
  • 12g Salt

Mix all ingredients for the Sweet starter and let it rise for 2-3 hours at 30°C until the volume doubled.

Knead all ingredients for the dough for 3 min at slow speed and another 8 at fast speed.

Now place the dough in a good oiled container and ferment over night in the frdige (about 12-16 hours).

Now divide the dough into 4 pieces of 220g each and shape it to balls.

Proof for 2-4 hours at 30°C or about 8 hours in the fridge. The proofing time varies depending on the starter fitness. The dough ball should be fully proofed.

Stretch the dough into pizzas of 30 cm diameter and top it with everything you like on a pizza.

Bake 2-3min at 450°C (or about 10 min at 250°C).

6 Responses t_on Pizza Dough with sweet Starter

  1. Ellie July 11th, 2018

    Hallo Stefanie!
    Kann ich den Teig nachher auch länger als acht Stunden im Kühlschrank lagern? Kann sein, dass ich spontan meinen Essensplan umschmeißen muss und nicht zur passenden Zeit dazu komme, den Teig zu verbacken.
    Viele Grüße
    Ellie

    Reply
    1. Stefanie July 11th, 2018

      @Ellie: Das geht. Länger als 24 Stunden würde ich die Teiglinge aber nicht lagern.

      Reply
  2. Nicole July 8th, 2018

    Hallo Stefanie
    Der Teig ist echt spitze !
    Lässt sich super verarbeiten und ist richtig lecker !
    Auf dem Gasgrill bei voller Hitze brauchte die Pizza 5-6 Minuten.
    Grüße,Nicole

    Reply
    1. Stefanie July 8th, 2018

      @Nicole: Die Bilder sahen auch spitze aus 😀 Da bekomme ich gleich Hunger…

      Reply
  3. Nicole July 4th, 2018

    Hallo Stefanie
    Ich denke, diesen Teig werde ich am Freitag mal Testen. Die Stückgare funktioniert ja bestimmt auch bei Raumtemperatur. So sollte das dann zeitlich eigentlich bei mir passen. Bin gespannt.
    Grüße, Nicole

    Reply
    1. Stefanie July 5th, 2018

      @Nicole: Bei den momentanen Temperaturen kommst du draußen wahrscheinlich auch fast auf die 30°C 😉 Aber das funktioniert auch bei Raumtemperatur, braucht nur ein wenig mehr Zeit.

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