February 11th, 2014

Gaufres de liège with sweet Starter

Gafrauge de liege mit süßem Starter

I feed my sweet starter at least once a week to ensure that it keeps it mild flavour and it strength. But what to do with the excess starter if there is no need for bread, baguette or Germknödel?

In this case waffles are always a good idea. And I have a soft spot for Gaufres de liège and so I changed my recipe to fit in sweet starter instead of yeast. But be aware that kneading egg and butter under the starter can be a little bit messy. If you want to keep clean hands, a mixer is maybe a better solution.

The waffles taste as good as the original ones, maybe even better due to the preferment. The only problem I face now is that I have to find a new waffle maker. The plastic of my cheap one started to break into pieces. So if you have any suggestions for a good waffle maker?

Gaufres de liège mit süßem Starter

Sweet Starter

  • 100g Sweet Starter from the fridge
  • 100g flour Type 550
  • 50g Water

Teig

  • 30g flour Type 550
  • 1 Egg
  • 20g sugar
  • 1 pinch Salt
  • 1 Tsp Vanilla essence
  • 75g Butter
  • 75g pearl sugar

Mix all ingredients for the Sweet starter and let it rise for 3 hours at 30°C.

Add the ingredients for the dough to the starter and knead until homogenous. Now mix in in the pearl sugar. Ferment for another 30 min. Head the waffle iron (for belgian waffles) and place some dough (about 80g) in the middle of the square.

Bake each waffle for about 3 min.

10 Responses t_on Gaufres de liège with sweet Starter

  1. Andrea Adam February 8th, 2015

    Hallo Stefanie,

    Benötigt man für das Rezept wirklich nur 30 g Mehl?

    Andrea

    Reply
    1. Stefanie February 8th, 2015

      @Andrea: Ja, denn das meiste Mehl steckt bereits im süßen Starter. Die 30g Mehl für den Teig helfen nur, die restlichen Zutaten unter den süßen Starter zu kneten. Durch die hohe Startermenge ist der Teig sehr schön triebstark!

      Reply
      1. Andrea Adam February 8th, 2015

        Danke für deine Antwort. Der süße Starter ist jetzt bereit und wenn ich deine Antwort nicht gelesen hätte, hätte ich sicher 300 g Mehl genommen.

        Einen schönen Blog hast du. Ich habe erst vor kurzem mit dem brotbacken angefangen und schon einige Rezepte von dir ausprobiert. Gestern habe ich einen Hefezopf verschenkt, den ich nach deinem Rezept gebacken haben. Er ist gut angekommen, danke.

        Andrea

        Reply
  2. Maya April 10th, 2014

    Hello. Thank you for your post, I am inspired to start “waffling” again!
    I used to make waffles quite regularly but now that my kids have left home I haven’t made them for ages. I bought my waffle iron in a flea market in France- it’s an old cast iron one with long handles that don’t heat up- I suppose it may have been used in a fireplace originally. After a thorough wash and a spray of oil there was no stopping it and it makes perfect waffle after perfect waffle. It’s such an attractive item, one could hang it in the kitchen as an ornament (if you had space- which sadly I don’t!). I guess they must appear regularly on ebay; it’s virtually unbreakable and will last several generations of dedicated waffle makers. I guess the electric ones are easier- non stick for one- but for me there is something rather lovely about using something timeless.
    Thanks again for your posts.
    Maya

    Reply
  3. Chorus March 12th, 2014

    Ich habe ebenfalls das Waffeleisen von Krupps und kann es empfehlen. Die Zuckerperlen wie sie üblicherweise in Belgien verwendet werden lohnen sich, versuch es ruhig einmal, du wirst überrascht sein.

    Reply
    1. Stefanie March 12th, 2014

      @Chorus: Ich kaufe in Belgien immer große Vorräte an Perlzucker damit der Vorrat ja nicht zur Neige geht bis wir das nächste Mal dorthin komme. Aber wer nicht so nahe an Belgien, Luxenburg oder den Niederlanden wohnt, muss halt mit Zuckerwürfeln vorlieb nehmen.

      Reply
  4. Melanie February 12th, 2014

    Hallo!

    Wir haben das Krupps FDD 95 und sind sehr begeistert. Die Platten lassen sich herausnehmen und sehr leicht reinigen.
    Liebe Grüsse
    Melanie

    Reply
  5. Naddi February 12th, 2014

    Ooihhhh schon wieder so ein tolles Rezept, ich komm doch schon so nicht hinterher mit Nachbacken 😉 Aber meine bessere Hälfte wird Dir huldigen, er liegt mir schon lange Zeit mit Waffeln in den Ohren, hab mich bisher aber immer drum herum gedrückt, mein Eisen lässt sich so schlecht reinigen, aber wer Waffeln will, kann ja auch mal mithelfen 😉 Herzlichst Nadja

    Reply

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