June 13th, 2013

Spent grain rolls

Treberbrötchen

Why did I take so long until I publish this recipe? I don’t know. Sometimes, when I’m short in time, I note down the  recipe and take a photo but do not blog it. And when time pass, the recipe vanish in the blog nirvana. And that’s what happend to this spent grain rolls recipe.

But luckily Alexandra asked me for a recipe for spent grain flour. And so I pulled out the recipe and freed it from dust.

And that is so good, because the rolls are delicious. The spent grain flour adds a nice roasted malt aroma to the slightly sour taste of the yoghurt and the long fermentation creates a complex taste.

Spent grain rolls

  • 400g flour Type 550
  • 40g spent grain flour
  • 300g Yoghurt
  • 80g Milk
  • 50g mixed seeds (poppy seeds, Sesame, flax seeds, sun flower seeds)
  • 3g fresh yeast
  • 8g Salt

for sprinkling

  • 50g mixed seeds (poppy seeds, Sesame, flax seeds, sun flower seeds)

At the evening dissolve yeast in yoghurt and mix with the other ingredients until homogenous. Ferment at room temperature.

Divide the dough into pieces of 85g each and form them to light balls. Rest them for 10 min.

Flatten the pieces to thin ovals and rolls them tightly into logs. Wet their surface and turn them in the seed mixture.

Proof for 60 min on a well floured couche.

In the meantime heat the baking stone at 250°C.

Slash the rolls two times prior baking. Bake at 250°C for 20min with steam.

I sent this entry to Yeastspotting, Susans weekly showcase of yeast baked good.

6 Responses t_on Spent grain rolls

  1. Martina November 1st, 2015

    Hallo Stefanie,
    möchte nächste Woche mal die Treberbrötchen ausprobieren, hab aber leider keine Möglichkeit Trebermehl aufzutreiben…
    Da aber ja nur ne kleine Menge in die Brötchen kommt, wollte ich fragen ob man dies durch ne Alternative ersetzen kann? Vielleicht Vollkornmehl oder nur ne Portion Malz?

    Liebe Grüße und noch nen schönen Sonntag

    Reply
    1. Stefanie November 1st, 2015

      @Martina: Kommst du an Treber? Denn das Trebermehl ist ja nichts weiter als getrockneter, vermahlener Treber. Aber alternativ würde ich eine 1:1 Mischung aus Hafer- oder Weizenkleie und dunklem Malz vorschlagen.

      Reply
      1. Martina November 1st, 2015

        Danke für die schnelle Antwort….

        Das mit der Kleie und dem Malz werde ich ausprobieren…

        Reply
  2. Heidi June 17th, 2013

    Liebe Stefanie,
    ich habe ein wenig recherchiert und bin ratlos wo ich Treber besorgen kann?
    Vielleicht hast du einen Tip für mich.
    Grüße
    Heidi

    Reply
    1. Stefanie June 18th, 2013

      @Heidi: Am Besten hörst du mal bei einer Brauerei aus deiner Umgebung nach, ob sie dir Treber abgeben. Ansonst würde ich versuchen, einen Hobbybrauer aus der Umgebung zu finden, vielleicht über das Hobbybrauer-Forum. Notfalls musst du halt ins Brau-Geschäft einsteigen 😉
      Viel Erfolg bei der Suche!

      Reply
  3. Alexandra Lex June 14th, 2013

    Super, vielen lieben DANK! Hab den Teig gerade fertig gemacht. Lg Alexandra

    Reply

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