April 9th, 2012

Easter bunnies – Overnight-Variation

Osterhäschen

Eastern without homemade Easter-bunnies-buns? That is impossible.

I bake Easter bunnies every year, varying the dough and the shape. This year their shape are a little bit more abstract then in the last years. The boyfriend needed a little hint to see the bunny in this shape. But I fell in love with the shape when I saw it here.

I made the dough as a overnight variation similar to the saffron stars on Christmas. I like the fact that you can sleep longer on holidays and be able to serve warm bread for breakfast.

The long and slow proofing is good for the taste, too, making it more complex. They taste very good, with hints of butter and vanilla, a very delicious treat for a Easter breakfast or brunch!

Easter bunnies– Overnight-Variation

yields 9 Easter bunnies

  • 125g Water
  • 125g Milk
  • 1 Egg (55g)
  • 500g flourType 550
  • 3g Salt
  • 1g fresh yeast
  • 100g Butter
  • 50g sugar
  • Vanilla bean

Decoration

  • pearl sugar
  • Egg, blended for glazing

Dissolve the yeast in milk. Add water, milk, egg, flour, seeds of the vanilla bean and salt into a bowl and knead for 5 min at slow speed, then another 10 min at high speed . Because the sugar inhibits the gluten development, sugar is added just now. Add always a tablespoon at once and knead in between always for 1 min. At last add the butter all at once and knead until the butter is completely incooperated.

Ferment for two hours.

Divide the dough into 9 90g pieces and 9 15g pieces. Shape the 15g pieces into balls. Roll the 90g pieces into strands of 35 cm, with a thick middle and thinner ends.

Lay a strand in U-shape. Now place the left end over the right end, forming a loop. Lay the left end of the loop over the right end. Flat the ends (ears of the bunny) a little bit.

Now dip the balls with one side in pearl sugar and lay them in the loop, pearl sugar side up. (A “How to form” with pictures can be found here)

Place the bunnies on a paper lined tray, cover it with plastic foil (I used a clean plastic bag) and let them proof over night (about 8 hours).

The next morning glaze the bunnies with egg and bake at 200°C for about 15 min with steam.

I sent this entry to Yeastspotting, Susans weekly showcase of yeast baked good.

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14 thoughts on Easter bunnies – Overnight-Variation

  1. Stephi April 9th, 2012

    Huhu,

    die Häschen sehen ja knuddelig aus, die werde ich auch unabhängig von Ostern mal backen, sind dir echt super gelungen.

    LG, Stephi

    Reply
  2. Kerstin March 27th, 2015

    benötigt man bei diesem Rezept frische Hefe oder reicht Trockenhefe?

    Reply
    1. Stefanie March 27th, 2015

      @Kerstin: Man kann das Rezept auch mit Trockenhefe machen. Da reicht dann aber schon 0,4g, also wirklich nur eine Prise!

      Reply
  3. Yvonne March 27th, 2015

    Hei Stefanie, das Rezept klingt toll – aber stimmt die Mengenangabe bei der frischen Hefe (1 g)? Ist das nicht zu wenig?

    Lieber Gruß von Yvonne

    Reply
    1. Stefanie March 27th, 2015

      @Yvonne: Ja, die Mengenangabe stimmt. Da die Häschen über Nacht bei Raumtemperatur gehen, muss man sehr wenig Hefe nehmen, da sie sonst in der Zeit Übergare bekommen.

      Reply
        1. Stefanie March 29th, 2015

          @Yvonne: Die sind ja herzallerliebst geworden (ich hoffe, mein Kommentar im Blog ist auch angekommen). Und ich habe natürlich nichts gegen Backlinks, davon lebt doch die Blogwelt!

          Reply
          1. Yvonne March 30th, 2015

            Ooooch, leider kein Kommentar angekommen :( Magst du’s vielleicht nochmal versuchen?
            Herzliche Grüße aus Oberfranken!

  4. Konni March 31st, 2015

    Die Osterhäschen-Übernachtvariante MUSSTE ich sofort nachbacken – und habe gerade das erste gegessen: Ein Genuss! Mich fasziniert auch immer wieder, dass 1 gr. Hefe absolut ausreichend ist (bei der langen Gare).
    Danke für das Rezept – mmh!

    Reply
  5. Jessica April 2nd, 2015

    Vielen lieben Dank für das Rezept.
    Ich habe die Zutaten soeben auf meine Oster-Einkaufsliste geschrieben :)
    Eine Frage habe ich aber: Was genau meinst du mit Dampf backen? Eine feuerfeste Schüssel mit Wasser in den Ofen dazustellen?

    Danke für eine Antwort und schonmal frohe Ostern,
    Jessica

    Reply
    1. Stefanie April 2nd, 2015

      @Jessica: Für den Dampf funktioniert am besten eine Metall(!)-Schüssel, in die du Wasser oder Eiswürfel gibst. Schau mal hier, da habe ich es ausführlich erklärt!

      Reply

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