November 9th, 2010

Croissants

Croissant

I can not belive it but it is already my second Blogversary. Since my first Post I wrote 174 Posts and got 970 niece comments. Thanks to all of my dear readers!

To celebrate I baked croissants because a birthday needs a special treat.

The recipe is similar to my other recipe for croissants with Pâte fermentée that I posted about one year ago. But this recipe contains more butter and because I did two single folds and two double folds the dough contains 144 layers.

This 144 layers make the croissants crisp and flaky and they taste delightful buttery.

I froze most of the croissants after proofing, so I bake some for Sunday morning breakfast. When I start with a cold oven I can bake the without defrosting. Just the time for baking has to be about 5 minutes longer.

I sent this bread to Yeastspotting, Susans weekly showcase of yeast baked bread.

Croissants

Pâte fermentée:

  • 125 g flour Type 550
  • 85g Water
  • 1g fresh yeast
  • 2 g Salt

Dough:

  • Pâte fermentée
  • 500g flour Type 550
  • 300g milk
  • 15g gluten
  • 10g fresh yeast
  • 10g Salt
  • 25g Butter
  • 60g sugar

Fold in the dough:

  • 400g butter

Mix all ingredients for the pâte fermentée and ferment it for 1 hour at room temperature. Then put the dough into the fridge for  at least 12 hours.

For the dough mix all ingredients aside the sugar and knead them with the kitchen machine for 6 min at low speed.

Now ad the sugar in small portions and knead one minute before adding the next portion. Adding the sugar later helps to build up the gluten!

Put the dough into the fridge for one hour.

Take out the cold butter and place it between two plastic foils. Then hit the butter with the rolling pin until a plate has formed and the butter soften.

Roll the dough to a square with an edge length of 30 cm x 45 cm and put the butter plate in the middle. Fold the dough over the butter and roll again.  Fold the dough in thirds (like a letter) and cool in the fridge for at least 30min. (single fold)

Roll the dough again and fold from both sides into the middle and then fold in half. (double fold)

Repeat one time the single fold and one time the double fold.

After the last resting period, roll the dough to a thickness of 2 mm and cut into triangles of 28 cm length. Roll to a croissant and proof for 3 hours.

Glaze with some egg and bake for 210°C for about 20 min.

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10 thoughts on Croissants

  1. zorra November 9th, 2010

    Happy Blog-Birthday! Und danke für die leckeren Croissants! Rezept ist notiert, will nämlich schon lange mal wieder welche backen.

    Reply
  2. Henri November 9th, 2010

    Happy birthday und weiter so – schönes Geburtstagsrezept. Dann erwartet uns ja im nächsten Jahr der 250. Post! VG Henri

    Reply
  3. Paule November 9th, 2010

    Auch ich schicke dir ganz viele, liebe Glückwünsche zum Blog-Geburtstag und an dieser Stelle ein gaaaanz groooooosses Dankeschön für all die wunderbaren Rezepte die du mit uns teilst. Freue mich auf ganz viele weitere Jahre, LG

    Reply
  4. Lutz November 9th, 2010

    Auch von mir alles Gute und ein glückliches Händchen für die kommenden Rezepte :).
    Als ich “2 Jahre” gelesen habe, musste ich erstmal nachsehen, wann ich denn mit bloggen begonnen habe: im Januar sind’s auch zwei Jahre.

    Reply
  5. Reka Herberth November 10th, 2010

    Hallo mein Schatz, auch von mir alles Gute zum -Blog-Geburtstag-

    Danke für die vielen leckeren Sachen die wir zum Probieren bekommen haben.
    Die Familienfeiern wären ohne deine Küchenkreationen nur halb so schön. Jetzt können wir uns auf den ersten Advent freuen an dem wir dann den Christstollen anschneiden werden.

    Auch noch ein Kompliment zu deinem Fleiß. Ich begreife nicht wie du es immer noch, bei all dem Stress in der Arbeit, schaffst deinen Blog so aktuell zu halten. Bei mir türmen sich Rezepte und Fotos die noch den Weg in meinen Blog schaffen wollen.
    Liebe Grüße Mama

    Reply
  6. ketex November 10th, 2010

    Auch von mir alles Gute zum 2. Geburtstag. Da muss ich noch 1/2 Jahr warten bis ich 2 Jahre erreicht habe.
    Nochmals alles Gute.

    Reply

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